eur:
389.3
usd:
361.47
bux:
68428.81
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Bokros a reformok leállásától tart

Bokros Lajos, a Közép-európai Egyetem vezérigazgatója szerint szükséges az egészségügyi reform továbbvitele, mert ha leáll, könnyen lehet, hogy visszatérünk a változások előtti helyzetbe, ami negatívan hat majd az ország helyzetére. A volt pénzügyminiszter erről egy pénzügyi csúcstalálkozón beszélt.

Bokros Lajos, a Közép-európai Egyetem vezérigazgatója, volt pénzügyminiszter az egészségügyi reform pozitív lépései közé sorolta egyebek mellett a gyógyszerpiac liberalizálását, a gyógyszertámogatás ésszerűsítését, továbbá a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetését is.

A Hungarian Hungarian Business Leaders Forum és az ICEG által rendezett pénzügyi csúcstalálkozón a volt pénzügyminiszter az eredmény közé sorolta még a gyógyszerkiadások csökkenését, a magasabb járulékbefizetéseket és a várhatóan ésszerűbb egészségügyi intézményi gazdálkodást.

Bokros Lajos szerint a reformok leállásának veszélyét jelentheti - egyebek mellett - a politikai megegyezés hiánya a koalíciós pártok között, vagy az ellenzék ellenállása. A leállás pedig a volt pénzügyminiszter szerint visszarendeződést jelenthet az egészségügy területén.

Bokros Lajos ellentmondásosnak tartja a kormány által meghirdetett egy biztosító, több pénztár modellt az egészségügyben, szerinte nem állami, hanem területi, azaz regionális kötöttségektől mentes, magántulajdonban lévő kötelező egészségbiztosítási pénztárakra van szükség.

A szakember úgy véli, hogy 18 év felett, mindenkinek minimum 10 ezer forintos havidíjat és efelett 10 százalékos jövedelemarányos járulékot kellene befizetnie, az államnak pedig kizárólag csak a valóban rászoruló családokat lenne szabad támogatnia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában óvatos emelkedést láthatunk. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén kiváló hangulatban indult a kereskedés, az OTP már több mint 1 százalékos pluszban van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×