eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Orosz kézbe kerülhet a magyar gáz

Orosz lapértesülés szerint magyar érdekeltségeinek részesedését és brit cégeket kínál az orosz Gazpromnak a német E.ON energiavállalat, hogy véglegesíthessék részvételét a Juzsno-Russzkoje gázmező fejlesztésében és kiaknázásában.

A Vedomosztyi című moszkvai lap azt írta: a tárgyalások egyebek mellett azért akadoznak, mert a Gazpromnak - a magyar piac állami szabályozása okozta nehézségek miatt - kételyei támadtak a magyar cégek értékét illetően.

Az E.ON tavaly júliusban csatlakozott 25 százalék mínusz egy részvény erejéig a Juzsno-Russzkoje vállalkozáshoz, cserébe három év alatt 1,2 milliárd eurót fizet, és átadta az E.ON Ruhrgas magyar gázüzletének, illetve az E.ON Hungáriának kisebbségi részvénypakettjét a Gazpromnak.

Az oroszországi Juzsno-Russzkoje mező földgáztartalékát 800 milliárd köbméterre becsülik. A kitermelés a tervek szerint már az idén megkezdődik.

A BASF, az E.ON és a Gazprom együtt építi a lelőhelyhez csatlakozó, Balti-tengeren át húzódó, Észak- és Nyugat-Európába vezető gázvezetéket is. Ebben - az Észak-európai Gázvezeték Társaságban (NEGP) - a BASF része 24,5 százalék, ugyanannyi az E.ON-é és 51 százalék a Gazpromé.

A NEGP felügyelőbizottságának elnöke tavaly március óta Gerhard Schröder volt német kancellár, évi 250 ezer eurós fizetéssel. Kancellársága végén, 2005. októberben a német kormány kezességet vállalt a Gazprom egymilliárd eurós hitelfelvételéért, de Schröder tavaly áprilisban azt mondta, hogy nem volt tudomása a kezességvállalásról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×