eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Az első csapást kivédte az Európai Központi Bank

Az Egyesült Államok jelzáloghitel piacának válsága komoly problémát okoz az európai pénzpiacon is. Miután az egynapos bankközi hitelkamat az ezredforduló óta a legmagasabb szintre szökött, az Európai Központi Bank közbelépett, és csütörtökön 95 milliárd, pénteken 61 milliárd eurót pumpált az euróövezet pénzügyi rendszerébe.

Fennállása óta először döntött úgy az Európai Központi Bank, hogy csaknem 100 milliárd euró szabaddá tételével siet a valutaegységbe tömörült országok pénzpiacán mutatkozó válság elsimítására.

Néhány nappal ezelőtt a központi bank elnöke, Jean Claude Trichet Frankfurtban még elvetette a közbelépést, de az amerikai jelzáloghitelek körül kialakult súlyos helyzet a jelek
szerint a vártnál komolyabban érinti az európai pénzpiacot. Erre utal az is, hogy az egynapos bankközi hitelkamat rekordszintre emelkedett, és elérte a 4,7 százalékot.

Erre reagálva a központi bank elnöksége váratlanul 94,8 milliárd eurót tett hozzáférhetővé 4 százalékos hitelre; majd pénteken további 61 milliárd eurót.

A 2001. szeptemberi amerikai terrortámadások után is közbelépett a hitelkamat leszorítására az Európai Központi Bank, akkor azonban alig 70 milliárd eurót kínált 4 százalékos alapkamatra.

A most bejelentett döntést a pénzvilág megkönnyebbüléssel fogadta, és az euróövezetben máris 4,1 százalékra esett vissza az egynapos kamat.

Elemzők azonban rámutattak arra, hogy az Egyesült Államokból érkező riasztó hírek hallatán senki sem tudja pontosan, hogy mekkora az amerikai hitelválság, és hatása mely bankokat érinti még. Utaltak arra is, hogy a tengerentúlról érkező pénzügyi hullámokat az Európai Központi Bank aligha csillapíthatja le.Mi a válság oka?

Az Egyesült Államokban kialakult egy másodlagos jelzáloghitel-piac: a kilencvenes évek közepéig folyamatosan nőtt az ingatlanok ára - mondta az InfoRádiónak a Takarékbank elemzője.

Szuppán Gergely hozzátette: a lufi azonban kipukkadt, másfél éve pedig csökkenésnek indultak, így a befizetési kötelezettségek ugrásszerűen megnövekedtek, de ennek az adósok már nem tudnak eleget tenni.

Ennek következtében több jelzálogbank jelezte, hogy fel kell függesztenie tevékenységét, egy-két jelzáloghitel-piaci intézet csődveszélybe is került - közölte a szakértő.

A jelzáloghitelek végfinanszírozói, az úgynevezett hegdefundok között is van néhány, amely az összeomlás szélére került, ezért avatkoztak be a jegybankok, és pumpáltak többletpénzeket a pénzpiacokra - fűzte hozzá Szuppán Gergely.

Az amerikai válság éreztette hatását a magyar állampapírhozamok emelkedésében és a forint árfolyamának csökkenésében is - mondta a a Takarékbank elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×