eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Megmenekült az EU az orosz gázfegyver újabb bevetésétől

Fehéroroszország a 24. órában megkezdte tartozása rendezését a Gazprom felé, így a többségében az orosz államhoz tartozó cég nem váltotta be fenyegetését arról, hogy csökkenti az exportált gáz mennyiségét. Minszki illetékesek ígéretet tettek arra, hogy teljes egészében rendezik a többszázezer dolláros tartozást.

A Gazprom nyugati partnerei egy időre megnyugodhattak, ugyanis a mamut vállalat pénteken mégsem fogta vissza a Fehéroroszországnak szállított gáz mennyiségét.

A Minszkkel és Ukrajnával a gáz és olaj áráról folytatott korábbi viták során az Európai Unióban is megérezték, amikor a Gazprom kemény eszközökkel próbálta kicsikarni, hogy partnerei fizessék meg a világpiacihoz közelítő árakat.

Fehéroroszország pénteken, az utolsó pillanatban javaslattal állt elő a Gazprom felé fennálló 450 millió dolláros adóssága rendezésére.

Átutalás és garancia


Minszki illetékesek átutalták a tartozás egy részét, és garanciát vállaltak arra, hogy a fennmaradó adósságot is gyorsan rendezik.

Minszki szakértők szerint Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök megpróbálja elhúzni a tárgyalásokat, hogy megvédje országa gazdaságát a magasabb energiaáraktól. Minszk sokáig jóval a világpiaci ár alatt kapta a gázt Oroszországból.

Fenyeget a Gazprom


A Gazprom vezetése azonban péntek este ismét megfenyegette Minszket: ha nem rendezik a tartozást, 30 százalékkal visszafogják a szállításokat.

Ez aggodalmakat váltott ki Európában, ahol attól tartanak, hogy a fehéroroszok megcsapolhatják az országukon át Nyugat-Európába továbbított gázt.

A közvetlen fenyegetés elmúlta után elhalasztották a 27 EU-tagállam gázügyi illetékeseinek rendkívüli tanácskozását.

2006-ban, egy hasonló vita során Minszk beleegyezett, hogy 46 helyett 100 dollárt fizessen 1000 köbméter gázért. A megállapodás értelmében Fehéroroszország hat hónapon át kedvezményes áron - 55 dollárért - kapta a nyersanyagot, viszont később rendeznie kellett a felhalmozódott 450 millió dolláros tartozást. Minszk azonban eddig csak 190 milliót fizetett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 16. 18:26
×
×
×
×