eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Tovább erősítette pozícióit a MOL

Újabb 10 százalékos részvénypakettet ad kölcsönbe a MOL, a szerződést már alá is írták a Magyar Fejlesztési Bankkal - közölte az olajtársaság. Ezzel a tranzakcióval közvetlenül vagy közvetve már mintegy egyharmados szavazati joggal bír a MOL menedzsmentje. Az ügylet után újabb sajátrészvény-vásárlások várhatóak.

Az olajtársaság közleménye tudatja: a MOL július 2-án megegyezést írt alá az MFB Invest Zrt.-vel 10 millió 933 ezer darab saját részvény kölcsönadásáról, mellyel az MFB befolyása 10 százalékra nő.

A közlemény hozzáteszi: a megegyezés része a június 22-én közzétett tőkeszerkezet optimalizációs programnak. Ennek keretében adott át az olajtársaság az OTP Banknak több mint 8 millió 750 ezer sajátrészvényt, mellyel az OTP befolyása 9,1 százalékra emelkedett.

A Mol két hete folyamatosan vásárol a tőzsdén, jelentősen felhajtva ezzel a részvényárat. Ennek előzménye, hogy az osztrák OMV bejelentette: 18,6 százalékra emelkedett a tulajdona a magyar olajtársaságban és hivatalosan kérte a MOL menedzsmentet baráti tárgyalásra.

A MOL határozottan elutasította az OMV kérését, és közölte: nincs szó baráti közeledésről, egyszersmind ellenséges lépésnek minősítette az OMV tranzakcióját.

Vételi opciók

A MOL mostanra mintegy egyharmadnyi szavazati joggal rendelkezik közvetlenül, vagy közvetve. Az OTP- és MFB-kihelyezéseken kívül az olajtársaságnak vételi opciója van 8,2 százaléknyi MOL-részvényre, amelyek a BNP Paribasnál vannak, továbbá a Magnólia Finance társaságnak is eladott 5,5 százaléknyi sajátrészvényt, amelyre szintén vételi opciót kötött.

A folyamatos sajátrészvény-vásárlás és -kölcsönadás nem ütközik sem jogszabályba, sem a társaság közgyűlése által előírt szabályokba. Az MFB-ügylet egyúttal azt is jelenti, hogy a társaságnak ismét van lehetősége sajátrészvény-vásárlásra, vagyis feltehetően folytatja az eddigi gyakorlatot, még vásárol.

A kérdés az, hogy miért és hogy hol a cél. Talán az 50 százalék fölötti közvetett, vagy közvetlen rendelkezés - ez hosszú távon is bebetonozná a mostani menedzsmentet, hiszen így teljes biztonsággal kontrollálhatnak az olajtársaságot.

Kérdés, hogy ehhez kellett-e a kormány segítsége? Vajon a Magyar Fejlesztési Banknak adott MOL-pakett volt a kormányfő által emlegetett intervenció eszköze? Került-e ez pénzébe a magyar államnak? Vajon a MOL-nak mennyibe került mindez? Honnan teremtette elő, vagy teremti elő a szükséges összeget?

Az sem lehet véletlen, hogy a legutóbbi pletykák szerint a magyar társaság eladni készül a horvát INA-ban lévő 25 százalékos részvénycsomagját, bár ezt a cég cáfolta.A MOL az egyik legnagyobb magyar cég, így stratégiailag fontos szerepet tölt be vállalkozásként, valamint a tevékenységi köre is lényeges a lakosság és az üzleti szféra hajtóanyagokkal való ellátásában - mondta az InfoRádiónak a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója.

Hegedűs Miklós közölte: a kormánynak felelőssége van az üzemanyag- és az energiaellátás kapcsán, hiszen a közvélemény elvárja, hogy a kabinet is tegyen valamit az ellátás hosszú távú biztonsága érdekében.

A kormány azért akarja megvédeni a társaságot, mert nem pusztán egy pénzügyi befektetőcsoport vásárolná meg a MOL-t, hanem egy konkurens - emelte ki. Hegedűs Miklós hozzátette: az OMV nem a MOL jövedelmezőségét akarja megszerezni, hanem át akarja venni az irányítást a cég felett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×