eur:
389.7
usd:
363.56
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kósa az ingatlanadóról: "égbekiáltó marhaság"

Várhatóan 2008-tól egységes, értékalapú ingatlanadót vezetne be a kormány. Az önkormányzatok dönthetnék el, hogy kivetik-e és milyen mértékben az adót, a helyhatóságok azonban egyelőre tanácstalanok.

Az InfoRádió az elképzelés kapcsán megkereste Szeged szocialista és Debrecen fideszes polgármesterét.

Ki fogja nyilvántartani?

Kósa Lajos, a hajdúsági város vezetője azt mondta: amíg nincs a kezében a konkrét javaslat, addig nem tud mit mondani az új adófajtáról, de mindenesetre értetlenül áll a bejelentés előtt.

Mint mondta, az ingatlanok adásvételével, és így az értékük nyilvántartásával foglalkozó illetékhivatalok egy éve a megyei önkormányzatoktól az adóhivatalok hatáskörébe kerültek át, így az önkormányzatok elvesztették az egyetlen szervet, amely képes lett volna az új adó nyilvántartására.

"Ezek után azt mondani, hogy az önkormányzatok maguk szedjék be az ingatlanadót, égbekiáltó marhaság" - fogalmazott Debrecen polgármestere.

Szükségük van a bevételre

Szegeden a lakosságnak eddig nem kellett ingatlanadót fizetnie, sem kommunális adót, ezt csak a vállalkozásokra vetették ki a székhelyük épületének mérete alapján - mondta Botka László polgármester.

Hozzátette: ebből nagyjából 1 milliárd forintos bevétele származott az önkormányzatnak évente, erről az összegről pedig nem tudnak lemondani. Ezért ha a jelenlegi ingatlanokra kivetett adókat eltörlik és helyette egy újat határoznak meg, akkor azt az önkormányzat kénytelen lesz alkalmazni valamilyen formában.

Hogy milyen formában, arra egyelőre nem tudott válaszolni, mert mint mondta, a részleteket csak szeptemberre dolgozza ki a Pénzügyminisztérium.

Részletek szeptemberben

Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára hétfőn az InfoRádióban azt mondta: a kormány 2008-tól vezetne be egy érték alapú ingatlanadót, amely kiváltaná a jelenlegi öt, ingatlanokhoz kapcsolódó adót.

Mint mondta, a kabinet szeptemberre dolgozná ki a keretszabályozás részleteit, amelynek értelmében az önkormányzatok dönthetnék el, hogy kivetik-e, és ha igen milyen mértékben az adófajtát.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×