eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az APEH átadhatja az ingatlanadó kivetéséhez szükséges adatokat

Az ingatlanadó kapcsán többször felvetődött, hogy milyen alapon számítanák ki az adó alapját, vagyis az ingatlan értékét. Az APEH elnöke azt mondta, hogy a 2007. január elsejével az adóhivatalba integrált illetékhivatalok rendelkezhetnek azokkal az adatokkal, amelyek szükségesek az adó kivetéséhez, és ezeket átadják, ha kell. A Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fórumának önkormányzati oldala nem támogatja az ingatlanadó bevezetését.

A földhivatalok mindössze azzal az információval rendelkeznek, hogy ki a tulajdonos és mikor jegyezték be a tulajdonjogot, ennél több adat a magyarországi lakásokról nem nagyon létezik.

Nincs adatbázis arról, hogy egy adott településen lévő ingatlanok mikor épültek, milyen állapotban vannak és mekkora értéket képviselnek.

A pénzügyminisztériumi államtitkár közölte, hogy az adó alapjának meghatározásához elég lesz egy övezeti besorolása az ingatlannak.

Kósa Lajos debreceni polgármester ennek kapcsán az InfoRádiónak azt mondta, hogy elhamarkodott volt a kormány döntése, amellyel a korábban megyei hatáskörbe tartozó illetékhivatalokat az APEH-hez tette át 2007. január elsejétől, mert az illetékhivatalok rendelkeznek az értékmeghatározásához szükséges adatokkal.

Az APEH elnöke egy sajtótájékoztatón az InfoRádiónak elmondta: ezeket az információkat szívesen rendelkezésre bocsátja, mert nem képeznek adótitkot.

Az illetékhivatali tevékenység január elsejével az APEH-hez került, így nyilvánvalóan az ingatlanok érték-megállapításánál a hivatalnak valamilyen információ-szolgáltató tevékenysége biztosan lesz - közölte Szikora János.

A kormány tervei szerint a meglévő öt, ingatlanhoz köthető adófajtát megszüntetik, helyette egységes ingatlanadót alakítanak ki, amelynek csak a kereteit határozza majd meg a helyi adókról szóló törvényben a pénzügyi tárca.

Az elképzelés szerint az önkormányzatok maguk dönthetik majd el, hogy megállapítanak-e ilyen adót, vagy sem, és ha igen, akkor adott keretek között milyen mértékkel, és emellett milyen mentességeket határoznak meg.Az önkormányzatok elfogadhatatlannak tartják az ingatlanadót

Ellenzi és elfogadhatatlannak tartja az ingatlanadó bevezetését a Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fórumának önkormányzati oldala - mondta az InfoRádiónak Gémesi György.

A testület társelnöke kifogásolta, hogy a kormány nem kereste meg a fórumot, és nem egyeztetett előzetesen az ingatlanadó bevezetéséről.

Gémesi György hangsúlyozta: a Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fórumának önkormányzati oldala egységesen előkészítetlen tartja az ingatlanadó bevezetését, és a testület úgy véli, a 2008-as bevezetés technikailag nem valósítható meg.

A társelnök hozzátette: az adónemet is problémásnak tartják, és abban is egyetértett a hét önkormányzati érdekszövetséget tömörítő testület, hogy nem támogatják a lakosság terheinek növelését.

A szakember szerint bevezethető az adónem 2008-tól

Jó iránynak tartja a Deloitte adópartnere, hogy vagyoni típusú adózást kíván bevezetni a kormány az ingatlanokra, és azt is, hogy értékalapú adó lesz.

Kövesdi Attila kiemelte: jó megoldás lehet az ingatlanok övezeti besorolása alapján kivetni az adót, ugyanis nem lehetne elvégezni a szükséges értékfelméréseket 2008. január elsejéig.

A Deloitte adópartnere szerint kérdéses, hogy az önkormányzatoknak milyen mérlegelési jogkört ad a törvény, valamint, hogy az illetékekkel mi lesz, hogyan alakítják át annak rendszerét.

Szerző: Kaposi Dávid

Hanganyag: Panulin Ildikó, Kálló Izabella, Kaputa Júlia és Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×