eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Letaszítják a trónról Franciaországot

Turisztikai szakemberek szerint 2014-ben már Kína lesz a világ első számú célországa, megelőzve a jelenleg vezető Franciaországot is - adta hírül a francia AFP hírügynökség.

Tavaly 22 millió külföldi látogatott a világ legnépesebb országába, amelybe nem számították bele a Hong Kongból, Makaóból és Tajvanról érkezőket. A Kínai Turisztikai Hivatal adatai szerint 1978-ban még csak 300 ezer külföldi járt Kínában.

A franciaországi turizmus csak lassan bővül, az ázsiai országba érkező turisták száma viszont megduplázódott az utóbbi öt évben.

A Turisztikai Világszervezet korábban úgy becsülte, hogy Kína 2020-ban előzheti meg Franciaországot, legutóbb azonban hat évvel előrehozta ezt a dátumot.

A szervezet ázsiai-óceániai képviselője úgy véli: Peking már ebben az évben maga mögött hagyja az Egyesült Államokat, az évtized végén a jelenlegi második Spanyolországot, 2014-re pedig Franciaországot is.

Hszi Jing szerint különösen a 2008-as pekingi olimpia és a 2010-es sanghaji világkiállítás dobja meg Kína turisztikai szektorát.

Az ázsiai ország vonzerejét részben változatossága jelenti: a nyugalomra vágyók elutazhatnak Tibetbe, a műemlékek kedvelői megnézhetik a Kínai Nagy Falat vagy a terrakotta hadsereget, a fiatalok rengeteg szórakozási lehetőség körül válogathatnak a nagyvárosokban, délen pedig szinte trópusi strandok várják a pihenni vágyókat.

A turizmusból rengeteget profitál a kínai gazdaság: idén mintegy 78 milliárd dollár bevételre számítanak, amely a GDP 2,5 százalékával egyenértékű. A Turisztikai Világszervezet becslése szerint 2017-ben ez az összeg már 277 milliárd dollár lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×