eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A GVH megállíthatja a terjeszkedő OMV-t

A Gazdasági Versenyhivatal irodavezetője szerint az OMV és a MOL esetleges fúziójával olyan monopólium jönne létre, amely korlátozná a versenyt, ezért a szervezet minden bizonnyal megakadályozná az egyesülést.

Szemán Barna, a Gazdasági Versenyhivatal ipari és élelmiszergazdasági irodájának vezetője az InfoRádióban elmondta: a versenytörvény szerint egy bizonyos árbevétel felett a GVH engedélye kell ahhoz, hogy egy cég irányítási jogokat szerezzen egy másik vállalatban, vagy két cég összeolvadjon.

Ennek kellene történnie akkor is, ha az OMV megszerezné a MOL irányításának lehetőségét - tette hozzá.

Szemán Barna közölte: a Gazdasági Versenyhivatal az elmúlt években több alkalommal is vizsgálta a kőolaj-feldolgozó és üzemanyag-forgalmazó piacot, valamint a MOL-t.

Ezek alapján kimondható, hogy a versenyt az biztosítja, ha a piacon két hasonló méretű szereplő, a MOL és az OMV egyaránt jelen van - mondta az irodavezető.

A Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutató Központjának vezetője szerint az államnak nem lett volna szabad teljes mértékben kivonulnia a MOL-ból, így lehetősége lenne megakadályozni a társaság esetleges ellenséges felvásárlását.

Jelenleg azonban a tisztán piaci viszonyok között működő vállalat esetében erre már csak nagyon korlátozott lehetősége van a kormánynak - mondta Kaderják Péter.

Nem kommentálta az osztrák OMV olajtársaság azt a lapértesülést, amely szerint a cég egy új hitelfelvétellel akarja finanszírozni a MOL átvételét.

A vállalat szóvivője azt mondta: nem reagálnak sajtóhírekre és nem adnak információt sem folyamatban lévő, sem tervezett kölcsönügyletekről.

Az Österreich című lap tegnap arról számolt be, hogy az osztrák olajcég 13,5 milliárd eurót akar szerezni további MOL-részvények vásárlására.

Az OMV egy héttel ezelőtt hozta nyilvánosságra, hogy 10-ről 18,6 százalékra emelte részesedését a MOL-ban. A MOL a hírre megkezdte saját részvényeinek felvásárlását.

Az osztrák cég tulajdonszerzését a magyar vállalat vezetése barátságtalan lépésnek nevezte, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pedig közölte: a kormány minden eszközzel megpróbálja megakadályozni, hogy egy állami tulajdonban lévő külföldi társaság megszerezze az irányítást a MOL felett.

Hétfőn az egyik német napilapban az jelent meg, hogy az OMV 13,5 milliárd eurós hitelszerződést kíván kötni, amelyet a hírforrás szerint a MOL felvásárlásához használna fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×