eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Gyurcsány: "Meg fogjuk védeni magunkat"

Nem szóbeli intervenciót követtem el, hanem intervenciót fogok eszközölni - válaszolta egy, a MOL-lal összefüggő újságírói kérdésre a kormányfő egy hivatalos eseményen. Gyurcsány Ferenc ismét megerősítette: mindent elkövetnek a MOL megvédéséért.

A kormányfő gyakorlatilag megismételte azt, amit csütörtökön mondott, vagyis hogy a kormány megvédi a MOL-t az ellenséges felvásárlástól.

Az OMV-nek a MOL-ban történt tulajdonszerzését ellenséges kivásárlásnak tekinti a magyar kormány, ezért "meg fogjuk védeni magunkat" - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

"A magyar kormány álláspontja az elmúlt napokban nem változott e kérdésben. Szeretnék világosan fogalmazni: nem szóbeli intervenciót követtem el, hanem intervenciót fogok eszközölni, aminek tartalmáról egyelőre nem áll módomban részleteket közölni" - mondta a miniszterelnök.

Nemcsak Gyurcsány Ferenc, hanem Veres János és Kóka János is nyilvánosan megvédte a magyar olajtársaságot, azonban egyikük sem árult el többet, mint amit a kormányfő mondott

A gazdasági miniszter világossá tette, hogy a MOL Magyarország számára stratégia jelentőségű cég.

Azt egyelőre nem tudni pontosan, hogy mit jelent az ígért beavatkozás, esetleg azt, hogy állami intézmény MOL-részvényt vásárol.

Az ugyanakkor biztos, hogy jogszabályi változtatás nem lehetséges, mert a parlament legközelebb ősszel ülésezik. A tőkepiaci elemzők már nem találgatnak a kérdésben.A múlt hét végén az OMV 10-ről 18,6 százalékra növelte részesedését a MOL-ban, azóta pedig a szintén osztrák Bank Austria Creditanstalt jelentette be, hogy a napokban 5,94 százaléknyi MOL-részvényt vásárolt, és azokat még a héten átadja meg nem nevezett ügyfelének.

Az OMV lépése után Gyurcsány Ferenc telefonon tárgyalt Alfred Gusenbauer osztrák kancellárral, és barátságtalan lépésnek nevezte az osztrák olajcég tulajdonszerzését.

Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtökön elmondta, a kormány minden lehetséges eszközt felhasznál annak érdekében, hogy a MOL részvényeire irányuló kivásárlást meghiúsítsa, mert ez alapvető nemzeti érdek.

Veres János pénzügyminiszter csütörtökön cáfolta, hogy állam részvényt vásárolna.

A tárcavezető sejtelmesen annyit mondott, egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, hogy milyen módszerrel szeretnék kivédeni az esetleges ellenséges kivásárlást, mivel az rontaná a tervezett módszer hatékonyságát.

Korábban a Fidesz azt közölte, hogy támogatja a magyar kormány határozott fellépését, és a magyar olajtársaság törekvését a regionális szerepvállalás, a hatékonyság és a tisztességes piaci verseny erősítése terén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×