eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A gazdasági tárca megint támogatja a tőzsdére belépőket

Újra meghirdette a gazdasági minisztérium a tőzsdei bevezetésre készülő cégeknek szóló pályázatát. A feltételek most is ugyanazok, maximum 25 millió forint vissza nem térítendő támogatást kap az a társaság, amely bevezeti részvényeit a Budapesti Értéktőzsdén.

A pályázati keretösszeg 100 millió forint, de ez kiegészülhet, amennyiben szükség van rá - áll a GKM hivatalos közleményében. Ez azt jelenti, hogy legfeljebb 4 cég tőzsdei bevezetését tudja elképzelni a minisztérium egy évben.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy nem alaptalanul, hiszen a tavalyi pályázat már sikeresnek minősíthető, mivel három cég is jelentkezett és megkapta a támogatást.

Kettőnek sikerült

Közülük kettő sikeresen teljesítette is az elvárást. A feltételek: a támogatást bármely, az Európai Unió valamelyik tagállamában székhellyel rendelkező gazdasági társaság megkaphatja, csak előzetesen csatlakoznia kell a Budapesti Értéktőzsde Tőzsdeképes Cégek Klubjához.

A pályázók megkaphatják a bevezetés költségeinek felét, maximum 25 millió forintot. Ezért cserébe egy előírt időpontig bevezetik részvényeiket a tőzsdére, és vállalják, hogy legalább két évig ott maradnak.

A BÉT elnöke azt mondta: a cégek nem kapkodnak ezért az ingyen 25 millió forintért, mert szerinte fontosabb nekik, hogy ne legyenek nyilvánosak a cégadatok.

Szalay-Berzeviczy Attila hozzátette: a tavalyi nyertes pályázók közül elsőként az RFV regionális fejlesztési, beruházási részvénytársaság vezette be részvényeit a BÉT-re, május végén. Az energetikai szolgáltatásokkal foglalkozó cég 76 ezer forint híján 25 millió forintot kapott.

Módosított feltételek

A másik sikeres pályázó az Orco Group, amelynek részvényeivel leghamarabb jövő kereskedhetnek a budapesti börzén. Az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó luxemburgi bejegyzésű cég 2 ezer forint híján 25 millió 600 ezer forint támogatást kapott a gazdasági tárcától.

Ebben az esetben két ponton is módosíthatták a pályázati feltételeket. Egyrészt a támogatás meghaladja a 25 millió forintot, igaz, csak 600 ezerrel.

Másrészt nem sikerült az előírt határidőig bevezetni a részvényeket a tőzsdére, mivel a pályázat június 1-ét írt elő, az Orco-papírok pedig csak június 21-én forognak majd a parketten. A harmadik társaság a Genex, aki ugyan nyert a pályázaton, de az eddigi információk szerint nem kerül a tőzsdére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×