eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Eva, ekho: ennyi volt?

A munkabért terhelő járulékok csökkentésével, egyebek mellett a kis adók - például az eva - megszüntetésével egyszerűsítenék az adórendszert a Pénzügyminisztérium szakértői. A szerzők saját véleményüket fogalmazták meg a tanulmányban, amelyet a Versenyképességi Kerekasztal szakértőinek mutattak be. A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke egyetért a járulékok csökkentésével, de óvatosságra int az eva megszüntetésének javaslatával kapcsolatban.

A tanulmány első megállapítása, hogy Magyarországon a munkát terhelő adók, járulékok kulcsa magas, és ez az egyik oka a fekete, illetve a szürke foglalkoztatásnak.

A munkaképes népesség 57 százaléka dolgozik - míg az unióban ez az arány 64 százalék -, és az alacsony képzettségűek foglalkoztatottsága jóval alacsonyabb, mint Európában.

A szerzők szerint növelné a magyarországi munkaerő versenyképességét, ha a járulékok csökkennének.

Több munka, kevesebb pénz

A tanulmány megállapítja: az egy főre kifizetett bér, és a munkáltató összes bérrel kapcsolatos költségének aránya, az úgynevezett adóék mértéke 2007-ben eléri a 47 százalékot, míg az európai államokban átlagosan 4, Szlovákiában 8 százalékponttal kevesebb. Ráadásul a magas személyijövedelemadó-kulcsok is rontanak a helyzeten.

A tanulmány készítői szerint a munkavállalók azért sem vállalnak több munkát, mert hamar átkerülhetnek a magasabb adókulcsos sávba, és a jövedelmük nemhogy nem nő, hanem még az is előfordulhat, hogy csökken.

Az adójóváírás eltörlését javasolják

A mostani rendszerben a személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó támogatások, adókedvezmények már önmagukban magas kulcsokat okoznak. A szerzők szerint ezt úgy lehet orvosolni, ha megszüntetnék az adójóváírás intézményét, és bevezetnék a nulla kulcsos sávot.

A Pénzügyminisztériumi munkatársak szerint az egykulcsos szja-rendszernek nincs társadalmi támogatottsága; azt állítják, hogy az emberek 80 százaléka elvárja, hogy különbséget tegyenek a jövedelemkülönbségek enyhítésére.

A szerzők szerint a vagyonadóval nem lehet elérni az adózatlan jövedelmeket, és a progresszivitás növelésére sem alkalmas. Csak egy előnye lehet: ha olcsóbb beszedni, mint más adónemeket.

Végeznének az evá-val és az ekhó-val

Az adórendszert a kis adónemek megszüntetésével egyszerűsítenék a pénzügyi tárca munkatársai, ilyen például szerintük az ekho és az eva. Azért ezt a kettőt emelték ki, mert ezekhez nem kell a "drága" alkalmazotti jogviszonyt fenntartani.

Nem új az, hogy a szerzők az egészségügyi hozzájárulást is kiiktatnák a rendszerből, és fölöslegesnek tartják a dupla járulékfizetési kötelezettséget.

A szerzők hangsúlyozták, hogy bár a pénzügyi tárca munkatársai, a tanulmányban a saját álláspontjukat fogalmazták meg.A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elöke az InfoRádióban elmondta: elkészült az első szélesebb körben is publikált tanulmány, amelyben elismerik, hogy Magyarországon az élő munka terhei nagyon magasak, ez pedig gátat vethet a versenyképesség növekedésének.

Zara László úgy véli: a dokumentum szerzői nem indokolták megfelelően azt, hogy miért nem szabad egykulcsossá tenni a személyi jövedelemadót.

Az adótanácsadó hozzátette: a tanulmány szerzői mellett a Versenyképességi Kerekasztal résztvevői is felvetették, hogy meg kellene szüntetni az evá-t.

A szakértő figyelmeztet: azzal kapcsolatban, hogy az eva milyen mértékben növelte, esetleg csökkentette a bevételeket, illetve, hogy elősegítette-e a fekete- és a szürkegazdaság fehéredését, egyelőre nem készültek megalapozott kutatások, tanulmányok.

Zara László kijelentette: bizonyos általányadóknak, amelyek egyszerűsítik az adminisztrációt és a kisvállalkozóknak egyszerűbb adózást tesz lehetővé, van jogosultsága.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×