eur:
394.43
usd:
370.68
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Újabb pofonba szaladhat bele a kormány

A parlament elé benyújtott elvárt vagy minimumadóról szóló törvényjavaslat egyik pontja alkotmányellenes, de legalábbis jogilag aggályos lehet - véli a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. Zara László azt kifogásolta, hogy az adóellenőrzésre kiválasztott veszteséges cégnek saját jogszerűségét kell bizonyítania.

Az elvárt, vagy más néven minimumadó a mostani törvényjavaslat szerint már megadja a lehetőséget a vállalkozásnak, hogy bizonyíthassa veszteségének okait. Az Alkotmánybíróság ugyanis ezt kifogásolta a korábbi törvényben, amelyet megsemmisített.

A mostani törvényjavaslatban azonban az a kitétel, hogy az adózónak kell bizonyítania veszteségének indokoltságát, megfordítja a bizonyítási eljárást, azaz az adóhatóságnak csak azt kell állítani, hogy ez a cég szerinte eltitkolja a bevételeit, vagy hogy nem jogos kiadásai vannak.

Zara László adótanácsadó szerint az AB ezt az eljárást már több ítéletében kifogásolta. Szerinte a jogos eljárásban először az adóhatóságnak kellene bizonyítani, hogy az adott költségek nem jogosak.

A törvényjavaslatban nem szerepelnek azok a kérdéskörök sem, amelyekre rákérdezhet majd az APEH a minimumadót nem fizető cégeknél, azaz az adóhatóság azt és annyit kérdez, amennyit akar.

Szakértők ettől a vállalkozói adminisztráció növekedését várják. Zara László szerint a minimumadó hatására sokan felhagyhatnak vállalkozásukkal és sokan lesznek majd olyanok is, akik működő cégüket felszámolják és egyúttal újat alapítanak, hogy a kezdő cégek kétéves moratóriumát kihasználva veszteségesek maradhassanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×