eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Támogatást adna a takarékosoknak a miniszter

A megújuló energiaforrások fontosságáról beszélt Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Magyar Tudományos Akadémia budai kongresszusi termében rendezett energia és környezetpolitikai konferencián.

Új ipari forradalomra van szükség az Európai Unióban - jelentette ki a miniszter a konferencián. Persányi Miklós vázolta a globális klímaváltozás okait és következményeit, kiemelve, hogy az ezredforduló óta újra növekszik a széndioxid-kibocsátás. Ennek egyik oka a légkondicionáló berendezések fokozott használata.

Az éghajlatváltozás káros hatásai elleni küzdelem jegyében a januárban elfogadott energetikai cselevési terv alapján 2050-re globális szinten a felére, a fejlett országokban pedig 60-80 százalékkal kell csökkenteni a szén-dioxid kibocsátását.

A miniszter hozzátetet: az uniós tagállamok energiafogyasztását 2020-ra 20 százalékkal kell leszorítani.

A magyarországi terv az, hogy 2020-ra az összes felhasznált energia 20 százaléka megújuló forrásból származzon, ez jelenleg 5-6 százalék.

Naphő, földhő


Persányi Miklós szerint az olaj- és földgázforrások kitermelése 2010 előtt az egész világon eléri a tetőfokát, tehát új energiaforrások után kell nézni. Magyarországon ez a naphő és a földhő lehet, a többi, az úgynevezett biomassza vagy a szélerőmű különböző természetvédelmi kockázatot jelent, vagy egyszerűen nincs rá elég területünk.

Magyarországon jelenleg a megújuló energiaforrások kiaknázására 52 milliárd, az energiahatékonyság növelésére pedig 46 milliárd forint támogatás jut. Ezek révén hét év alatt összesen 500 milliárd forint értékű energiaipari beruházás valósulhat meg Magyarorszgánon - jelentette ki Persányi Miklós.

A miniszter hozzátette: az adó és támogatási rendszer olyan átalakítására lenen szükség, amely kedvezményeket biztosítana azoknak, akik megújuló energiaforrásokat használnak fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×