eur:
385.83
usd:
354.87
bux:
68403.07
2024. május 21. kedd Konstantin

Válogathat nyugodtan, minden kínai

Tavaly Kína vette át a vezető helyet az Európai Unió importjában, az Egyesült Államok helyett. Bogár László közgazdász szerint a távol-keleti ország tíz éven belül képes lesz a világ ipari szükségleteinek 90 százalékának előállítására.

Kína néhány éve lépett be a Világkereskedelmi Szervezetbe, a közgazdász szerint ez előrevetítette, hogy hamarosan az élre tör.

Az ország növekedése világszerte feszültségeket okoz, a nyugati államok termékeire és dolgozóira ugyanis egyre kevésbé lesz szükség.

Kína térnyerése először a textiliparban zajlott le, majd a gyengébb minőségű háztartási elektronikai termelése bővült robbanásszerűen. Újabban pedig az autógyártást és az informatikát célozta meg.

Ezekben az iparágakban eddig Németország állt az élen. Bogár László úgy látja, hogy a két ország megegyezésével tartósan elfoglalhatják az első és a második helyet, így az Egyesült Államok hosszú időre csak alárendelt szerephez jut.

Mára az Egyesült Államok és Kína kereskedelme meglehetősen egyoldalúvá vált, Kína ugyanis tizenkétszer annyit exportál Amerikába, mint amennyit importál onnan.

Az Európai Unióval való kereskedelme ennél sokkal kiegyenlítettebb, itt az ázsiai export csak kétszerese az importnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Nagy Márton: "a jegybank nem képes az együttműködésre"

Nagy Márton: "a jegybank nem képes az együttműködésre"

A jelek szerint újra fellángolt a szakmai vita a kormány és a Magyar Nemzeti Bank között, most a magyar versenyképességi stratégiáról, mert Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter utóbbi dokumentum, és a sajtóban megfogalmazott jegybanki bírálatok láttán azt jelentette ki az Indexnek: "a jegybank nem képes az együttműködésre, hiába kerestük erre a lehetőséget." Az üzenet éppen az MNB keddi kamatdöntése előtti órákban jelent meg, amely kapcsán a Portfolio elemzői konszenzusában mindegyik szakértő 50 bázispontos vágást valószínűsített 7,25%-ra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 21. 04:30
2024. május 20. 07:45
×
×
×
×