eur:
387.07
usd:
356.1
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Magyarázkodás a rekordprofit miatt

Franciaország legnagyobb cége, a Total olajkonszern tavaly rekordméretű, 12 és fél milliárd eurós profitot könyvelhetett el. Az eredmény napján leköszönő vezérigazgató még magyarázkodni is kénytelen volt a magas nyereség miatt.

A Total kiváló eredménye különösen jónak számít, ha hozzávesszük azt is, hogy tavaly a cég kútjainál csökkent a kőolaj- és földgáz kitermelése, a negyedik negyedévben estek az árak és a cég a 2005-ösnél lényegesen többet költött új mezők kutatására.

A kiváló eredmény bejelentésekor a cég azt is közölte, hogy 15 százalékkal megemeli a tavalyi évre eredetileg tervezett osztalékot, amely így részvényenként 1 euró 87 cent lesz.

De bármennyire örülnek is a részvényesek, a kiemelkedő eredmény komoly politikai gondot jelent a Totalnak, a szocialista elnökjelölt, Segolene Royal egyik tanácsadója, Bruno Rebelle ugyanis megismételte: a politikus szeretné, ha különadót vetnének ki az olajcégek extra profitjára.

Thierry Desmarest, a Total leköszönő vezérigazgatója védekezésül azt mondta: a cég tisztességesen adózik, egyébként pedig nyereségének csak egy töredéke - öt százaléka - keletkezik Franciaországban.

A részvényesek most aggodalommal figyelik, hogy Desmarest utóda miként birkózik majd meg a nehéz politikai feladattal.

Az új vezér, a feltűnő arcszőrzete miatt Franciaországban csak "Big Moustache" azaz Nagy Bajuszként emlegetett Christophe de Margerie ugyanis kiváló olajipari stratégának számít, ám annál kevésbé járatos a politikai lobbizásban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×