eur:
393.76
usd:
368.3
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Megtartják a villamosipari sztrájkot

Annak ellenére, hogy hétfőn is folytatódtak a tárgyalások a gazdasági tárca és a villamosipari dolgozók között, a keddre meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájk nem marad el - mondta el a minisztérium államtitkára. Garamhegyi Ábel szerint a kormány ajánlata piackonform és méltányos.

A villamosenergia-ipari dolgozókat tömörítő szakszervezet a keddre meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkkal azt szeretné elérni, hogy a szaktárca álljon el attól a tervétől, miszerint 2007. július 1-jétől, a teljes árampiaci liberalizációval megszüntetik a kedvezményes dolgozói tarifát, ami az általános áramdíj 37 százaléka volt.

Az ügyben az ágazat 20 ezer aktív dolgozója és további mintegy 45 ezer nyugdíjas érintett.

Garamhegyi Ábel, a gazdasági tárca államtitkára ismertette a kormány ajánlatát, amely szerinte piackonform és méltányos.

Eszerint a piacnyitásig fennmarad az iparág dolgozóinak kedvezménye, illetve igyekeznek olyan jogszabályi környezetet kialakítani, hogy ezt követően a munkáltatók nyújtsanak hasonló kedvezményt az alkalmazottaknak.

A kormány szándéka, hogy az iparág nyugdíjasainak is hasonló kedvezményt biztosítsanak - tette hozzá Garamhegyi Ábel.

Az államtitkár elmondta: javaslatuk határozott engedmény és kompromisszumos álláspont ahhoz képest, amit eddig képviselt a kormány.

Éppen ezért szerda reggel várják a sztrájkbizottság új megállapodástervezetét, és ha az előrelépést jelent a jelenlegi ajánlathoz képest, akkor készek azt elfogadni.

Garamhegyi Ábel szerint ezzel komoly esély van arra, hogy bár a keddi figyelmeztető sztrájk nem marad el, a konfliktust le tudják zárni anélkül, hogy komolyabb károkat okoznának a villamosenergia-fogyasztóknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×