eur:
393.85
usd:
365.09
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Shell: rekordnyereség mellett környezetszennyezés?

Nem fordít eleget környezetvédelemre a Shell multinacionális cég - ezért demonstráltak a környezetvédők a cég egyik fővárosi kútja előtt. A Shell csütörtökön jelentette be, hogy éves nyeresége meghaladta a 25 milliárd eurót.

A Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője azt mondta: az olajcég rekord méretű nyereségéből többet is fordíthatna a környezet megóvására.

Éger Ákos elmondta: a Föld Barátai nemzetközi környezetvédő szervezet tanulmányt készített kilenc Shell-beruházásról, amely nagymértékben károsítják az emberek egészségét.

Egyben arra is felszólították az olajcéget, hogy a nyereségből vállaljon felelősséget az általa okozott károkért.

Rengeteg gáz ég el feleslegesen

Éger Ákos példaként említette a nigériai kitermelést, ahol az olajjal együtt gáz is a felszínre tör. A vállalat pedig elégeti a számára felesleges gázt, évente mintegy 600 millió köbmétert. Ez a mennyiség megfelel az afrikai éves gázfogyasztás felének, illette Németország és Olaszország egységes éves gázfogyasztásának.

A környezetvédő szerint a multinacionális olajvállalatok mára olyan nagyságot értek el, hogy már a nemzeti kormányok sem tudják rávenni őket arra, hogy felelősséget vállaljanak az általuk okozott károkért.

Shell: költenek a környezetvédelemre

A Shell Hungary elnök-vezérigazgatója az InfoRádió megkeresésére azt mondta: bár pontos számot, vagy százalékot nem tud mondani, de cége költ a környezetvédelemre, és hosszú távú céljaiban is hangsúlyt kap a környezet állapota, tekintettel a globális felmelegedésre is.

Hozzátette: a vállalat 140 országban van jelen a világon, és mindegyikben törekszik a társadalmi párbeszédre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×