eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Békesi: nem tartható fenn az adórendszer

A vállalkozóknak, illetve a civil társadalomnak ki kéne kényszeríteni a politikából a társadalmi konszenzust, mondta Demján Sándor, a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke, a szervezet gazdasági fórumán. Békesi László volt pénzügyminiszter szerint a jelenlegi adórendszer nem tartható fenn 2010-ig.

A Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke szerint a magyar társadalom végletesen megosztott, de a vállalkozóknak középre kell állni, és hozzájárulni a társadalmi béke megteremtéséhez.

Demján Sándor szerint a vállalkozóknak és a civileknek ki kell kényszeríteniük a politikából a társadalmi konszenzust.

A felelőtlen állami költekezésről beszélve a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke szorgalmazta a miniszterelnök, a miniszterek és a parlamenti képviselők büntetőjogi felelősségét a "nem létező állami pénzek elköltése esetén", amikor gyakorlatilag hiteleket vesznek fel.

A vállalkozók adóikkal hozzájárulnak a helyzet javulásához, és a mostani, nehéz gazdasági helyzet stabilitásához, ám nem akarják, hogy a most előállt helyzet megismétlődjön - mondta Demján Sándor.Bod Péter Ákos szerint az ország megosztottságát illetően a helyzet nem annyire súlyos, mint ahogy azt Demján Sándor leírta, hiszen a 2007-es költségvetéshez az ellenzék nem nyújtott be olyan módosító javaslatokat, amelyek szétfeszítenék annak kereteit.

Az egyetemi tanár szerint ez azt jelzi, hogy az ellenzék is elfogadja a pénzügyi fegyelem kényszerét.

Bod Péter Ákos ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy Magyarország, amely vélhetően csak 2013-2014 körül tudja az eurót bevezetni, abba a furcsa helyzetbe kerülhet, hogy a forint szigete marad, miközben körülötte szinte az összes ország bevezeti már a közös valutát.A Horn-kormány pénzügyminisztere, Békesi László a magyar gazdaság helyzetéről azt mondta: ha kockázatos is, muszáj egyszerre hozzányúlni az összes nagy állami elosztórendszerhez, mert különben az ország működőképessége kerül veszélybe.

A volt pénzügyminiszter szerint az adó és járulékrendszer gyökeres átalakításra szorul, mert a jelenlegi rendszer az alapvető feladatait sem képes ellátni.

A megszorító csomag adónövelő lépései egy rossz adószerkezetet vittek tovább - jelentette ki Békesi László. Hozzátette: túlságosan magasak az élőmunka terhek, valamint lyukas az egészségügyi és nyugdíjkassza, ezért a megszorító csomag intézkedései csak ideiglenesen javítanak a helyzeten.

Gyökeres átalakítás kell

A volt pénzügyminiszter szerint hosszú távú gazdasági stabilitást elérni csak gyökeres átalakítással lehet. Békesi László megjegyezte: elkerülhetetlen a munkavállalók terheinek növelése, és a munkáltatók terheinek csökkentése.

Bővíteni kell az adóalapokat, ami lehetőséget nyújt a későbbiekben az adók mértékének csökkentésére a kedvezmények megszüntetésére, valamint a fekete- és szürkegazdasági kifehérítésére.

A gazdasági szakember, aki 1994 és 95 között volt a Horn-kormány pénzügyminisztere, előadásában arról is beszélt, hogy szerinte az iparűzési adót értékalapú vagyonadóval lehet kiváltani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×