eur:
393.82
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az elemzők szerint hétfőn jön az utolsó kamatemelés

A Reuters novemberi felmérésében megkérdezett elemzők többsége szerint a Magyar Nemzeti Bank hétfőn újabb negyed százalékponttal emeli a jegybanki alapkamatot, amely így 8,25 százalékra nő.

A szakértők többsége szerint ennél magasabbra már nem emeli a kamatot az MNB, ami a kamatszigorító ciklus végét jelentené.

Az elemzők számításai szerint az első kamatcsökkentés 2006 közepéig várni kell, arra ugyanis csak azt követően kerülhet sor, hogy a kormányzat adó- és áremelései miatt feltornázott infláció is eléri a csúcspontot.

Az elemzői konszenzus némi javulást jelez előre a középtávú inflációs mutatóban. A várakozások szerint a hétfőn megjelenő negyedéves inflációs jelentésükben az MNB közgazdászai 4,2 százalékról 3,9 százalékra csökkentik prognózisukat a 2008-as átlagos inflációra. Ennek oka az erősödő forint és a csökkenő olajár.

Az elemzők előrejelzése ennél némileg még alacsonyabb is, 2008-ra 3,8 százalékos pénzromlást prognosztizálnak, de ez még mindig jelentősen a 3 százalékos jegybanki cél felett marad.

A gyenge harmadik negyedéves gazdasági növekedési adat gyakorlatilag nem változtatott az elemzők GDP-előrejelzésein sem: 2006-ra 3,9, 2007-re pedig jóval kevesebb, 2,45 százalék növekedés a konszenzus.

Ennek oka, hogy a költségvetési megszorítások csökkentik a hazai jövedelmeket és vélhetően a beruházásokat is. Nincs számottevő változás az államháztartási hiány előrejelzésekben sem: az elemzők azt várják, hogy a deficit idén eléri a GDP 10 százalékát, jövőre pedig a kormányzati előirányzatnak megfelelően 6,8 százalékra csökken.

Az elmúlt hetek árfolyammozgásai miatt az elemzők jelentősen átrendezték forintárfolyam várakozásaikat. A többség nem gondolja, hogy a forint tartósan meg tud kapaszkodni a jelenlegi szinteken, de az év végére 261-262 forintos árfolyamot várnak az euróval szemben, ami 8 forinttal erősebb, mint az egy hónappal ezelőtti prognózis.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×