eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az útdíjat is a lakosság fizeti meg

A teherfuvarozók a lakossággal fogják megfizettetni az útdíjat, ha azt bevezetik az autóutakon is, ahogyan a kormány tervezi - mondta el az InfoRádiónak a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkár-helyettese. Karmos Gábor szerint a parlamenti vita alatt álló tervezetről velük senki sem egyeztetett.

Mint mondta: sportszerűtlennek tartják azt, hogy ugyan a kormány átadott nekik egy tervezetet véleményezésre még szeptemberben, ebben azonban még nem szerepelt az, hogy a 3,5 tonnát meghaladó járműveknek a főutakon is útdíjat kell fizetniük.

Épp ezért a szervezet a szabályozás részleteit sem ismeri. A főtitkár-helyettes szerint azonban az útdíjat úgy is be lehet vezetni, hogy az a hazai vállalkozások versenyképességét javítsa.

Ellenkező esetben ugyanis a terheket továbbhárítják a lakosságra.

Elkerülő út vagy útdíj?

Csornán naponta négyezer kamion hajt át, a kisalföldi város polgármestere mégis csak látszatmegoldásnak tartja azt, hogy a minisztérium útdíjat szedne be az autóutakon is a teherfuvarozóktól. Turi György szerint az elkerülő út lenne a megoldás, de arra eddig csak ígéreteket kaptak.

A polgármester elmondta: nyáron csaknem 27 ezer jármű használja a várost keresztülszelő utat. Ez szinte ellehetetleníti a gyalogos közlekedést, rendkívüli zajjal jár, és az utakat is tönkretette.

Turi György elmondta: már Medgyessy Péter is miniszterelnökként ígéretet tett egy elkerülő út építésére, ám ez ügyben az elmúl hat évben sem történt semmi.

A polgármester az útdíj szedését nem tartja jó ötletnek, mert szerinte ezzel csak azt érnék el, hogy a kamionok másfelé mennének, és máshol tennék tönkre az utakat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×