eur:
393.78
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Bealkonyul a dízelautóknak Európában

A szigorodó környezetvédelmi szabályok miatt emelkedő árak megállították a dízel autók részarányának növekedését az európai autópiacon. Ezzel szemben a világ más tájain emelkedhet a népszerűségük.

Jelenleg az Európában eladott autóknak mintegy felét a dízel járművek adják, szemben a 2000-es 32 százalékkal. A dízel autók egyik előnye, hogy fogyasztásuk 30 százalékkal kisebb a benzinüzeműeknél, hátrányuk viszont, hogy átlagosan 2000 euróval (mintegy 550 ezer forint) kerülnek többe.

A magasabb ár oka többek között az, hogy a benzinesekhez képest a dízel motoroknak magasabb a nitrogénoxid kibocsátása. A gyártóknak pedig egyre nagyobb befektetésbe kerül az európai szigorú környezetvédelmi követelményeket kielégítő technológia bevezetése.

Éppen ezért a szakemberek szerint Európában megáll a dízel autók részarányának növekedése és a kulcsfontosságú piac Dél-Korea, India, Kína és az Egyesült Államok lesz.

Globálisan a dízel járművek iránti kereslet az előrejelzések szerint az elkövetkező tíz évben közel megduplázódik, a 2005-ös 15 millióról 2015-re eléri a 29 milliót.

Amerikára koncentrálnak

A nagy autógyárak már az Egyesült Államokra, a világ legnagyobb piacára is szemet vetettek dízel járműveik lehetséges felvevőjeként. A Honda például bejelentette egy, az amerikai piacra szánt dízelmotoros típus kifejlesztését, amit 2009-ben kívánnak bemutatni.

A Honda mellett a Volkswagen is fontolgatja, hogy új generációs dízel autókkal jelenik meg, már 2008-ban az amerikai piacon. A Mercedes még merészebb terveket sző, és legalább 15 százalékos piaci részesedést kívánnak szerezni a felső kategóriás dízel autók piacán az Egyesült Államokban 2015-ig. A Mercedes erősít más tradicionálisan dízelmentes piacokon, így Japánban is.

A dízel autók piacán egyébként változatlanul a Volkswagen marad az uralkodó gyártó, a második helyet pedig a Ford foglalja majd el az előrejelzések szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×