eur:
385.44
usd:
355.12
bux:
67956.38
2024. május 21. kedd Konstantin

S&P: Gyurcsány sorsától függ Magyarország besorolása

Eltérően értékelik a Fitch Ratings hitelminősítő döntését a magyar kockázati kilátások besorolásának rontásáról a külföldi pénzintézetek elemzői.

A Lehman Brother's korainak tartja a bejelentést, a Merryl Lynch ezzel ellentétben úgy ítéli meg, hogy még most is túlságosan derülátó a magyarországi zavargások kockázati értékelése.

A Standard & Poor's közölte: nem számít hosszan tartó válságra Magyarországon.

A világ legnagyobb hitelminősítőjének igazgatója utalt arra, hogy a magyar adósminősítés attól függ: helyén marad-e a kormányfő.

Veres János pénzügyminiszter az InfoRádióban korábban azt mondta: a Fitch Ratings lépése igazolja, hogy az elmúlt napok eseményei az ország gazdaságára is károsan hatnak.

A vezető európai hitelminősítő szerdán jelentette be, hogy stabilról negatívra rontotta a magyar deviza és forintadósság kilátását.

A Fitch Ratings adósminősítési csoportjának igazgatója azt mondta, hogy a kormányfő lemondására felszólító nyilvános tiltakozások növelték annak esélyét, hogy felhígul a kormány - egyébként kívánatos - reformprogramja.

A Takarékbank elemzője szerint a leminősítés a magyarországi helyzet következménye.

Suppan Gergely az InfoRádióban azt mondta: mivel folyamatosan demonstrációk zajlanak, komoly kockázatoknak van kitéve az ország.

A hitelminősítők szerint jelenleg az a legszerencsésebb, ha a jelenlegi miniszterelnök a helyén marad, még ha erkölcsileg indokolható is lenne a távozása.

Az ellenzék ugyanis még nem ismertette: rövid távon mit tenne a jelenlegi gazdasági helyzet megoldása érdekében.

Suppan Gergely azt mondta: hosszú távon mindenképpen az ellenzék által javasolt adócsökkentési program lenne a célravezető. Szlovákia is jó példa arra, hogy a csökkenő járulékok növelik a beruházások mértékét.

Az elemző szerint, ha az ellenzék is alkotna egy rövid távú programot, akkor az elemzők már nem aggódnának az előrehozott választások miatt. Jelenleg azonban attól tartanak, hogy veszélybe kerülnek a szükséges reformok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×