eur:
393.12
usd:
366.79
bux:
66614.89
2024. április 25. csütörtök Márk

Magyarország leszakadhat a régiótól

A visegrádi országok közül Magyarország gazdasági növekedése a legalacsonyabb. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az InfoRádióban elmondta: az elmúlt időszakban a forint az euróhoz képest 13 százalékkal gyengült, így euróban számolva a magyar GDP mintegy 10 százalékkal csökkent.

Hozzátette: reális a veszélye annak, hogy Magyarország leszakad a régió többi országához képest.

A gazdasági növekedés tekintetében vezető szerephez jutott Szlovákia, amely az első negyedévben 6,3, a másodikban pedig 6,7 százalékos növekedést könyvelhetett el. A második helyen Csehország áll a 7,1, és 6,2 százalékos negyedévenkénti növekedésével.

Felzárkózóban van Lengyelország is, amely a második negyedévben 5,5 százalékkal növekedett. A negyedik helyre szorult Magyarország, a 3,8 százalékos második negyedévi növekedésével.

Szlovákiában és Csehországban ráadásul a gazdasági növekedés további gyorsulására számítanak, így reális veszélye van annak, hogy Magyarország lemarad a régió országaitól, hiszen itt jövőre akár 2 százalék alá is csökkenhet a növekedés üteme.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Erősödik a forint csütörtök reggel

Erősödik a forint csütörtök reggel

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök reggel ugyanis ismét a forinterősödésé a főszerep. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×