eur:
392.59
usd:
365.78
bux:
66850.85
2024. április 26. péntek Ervin

Kóka: tarthatatlan a gázár-támogatási rendszer

A pénzügyminiszter szerint az új konvergenciaprogram lehetővé teszi, hogy két és fél év múlva egyensúly közeli állapotba kerüljön az államháztartás. A gazdasági és közlekedési miniszter tarthatatlannak nevezte a jelenlegi gázár-támogatási rendszert.

A pénzügyi tárca vezetője az ICEG Európai Központ és a Magyar Üzleti Vezetők Fóruma által rendezett konferencián arról is beszélt, hogy a programban a nyugdíjakkal összefüggő változtatások közül még az idén dönteni kell a nyugdíjkorhatárról és az ellátás indexálásáról.

Veres János hozzátette: az elemzői javaslatokkal ellentétben nem változtatnak jelentősen a szociális ellátás és a nyugdíj rendszerén.

Kóka: nem tartható a gázártámogatási rendszer

A gazdasági és közlekedési miniszter a rendezvényen a versenyképesség, a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás bővítésének fontosságát hangsúlyozta.

Kóka János úgy vélte: 2009-ben már lehetőség lesz arra, hogy bevezessék az egykulcsos adórendszert.

A tárcavezető szerint nem tartható a jelenlegi gázár-támogatási rendszer. Mint mondta, 100 forintból a lakosság csupán mintegy 65 forintot fizet ki. Ez éves szinten csaknem 200 milliárd forint kiadást jelent a költségvetésnek.

Bokros: a hibákért most fizetünk

Bokros Lajos volt pénzügyminiszter szerint előrelépésnek számít a kormány új konvergenciaprogramja, mivel a dokumentum hosszú idő után először elismeri a valóságot.

A gazdaságpolitikai hibákért az alacsony növekedéssel, az inflációval és a romló életszínvonallal fizet az ország - tette hozzá.

Stumpf radikalizálódó társadalmat vár

Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke, volt kancelláriaminiszter arról beszélt, hogy a valódi reformok előkészítéséhez nyílt helyzetértékelésre van szükség. Beszédében hiányolta a politikai cselekvést.

Elmondta: a kiigazító lépések a családok nagy többségének elviselhetetlen terhet jelent majd, és a magyar társadalom véglegesen kettészakad.

"Ellébecoltuk az elmúlt esztendőket"

Az Államreform-bizottság elnöke szerint felül kell vizsgálni az állami közfeladatok körét.

"Be kell ismernünk, ellébecoltuk az elmúlt esztendőket, ezért lehet, hogy ma ennyi területet kell egyszerre megreformálni" - fogalmazott Draskovics Tibor.

A politika túl sokáig ködösített

Az Állami Számvevőszék elnöke az átláthatóság és elszámoltathatóság hiányát sérelmezte.

Az embereknek tisztában kell lenniük a valós helyzettel, hogy ne legyenek ábrándjaik - hangsúlyozta Kovács Árpád.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×