INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Adókedvezmény-megvonás: saját magával is kiszúr az állam

Infostart / InfoRádió
A természetbeni juttatások adómentességének csökkentésével a kormány nehezíti a költségvetés finanszírozását, mivel az önkéntes és magánpénztárak részben állampapírokban tartották a pénzüket - mondta a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke az InfoRádióban.

Zara László felhívta a figyelmet arra, hogy a bejelentett intézkedések miatt az államnak le kell mondania erről a finanszírozási csatornáról.

Az adószakértő szerint ettől függetlenül is elhibázott az adómentes természetbeni juttatások körének jelentős megnyirbálása.

Azzal egyetértek, hogy az egészségpénztáraknál szüntessék meg azokat a lehetőségeket, amelyek nem az egészség megőrzését szolgálják, de ez nem jelenti azt, hogy szinte az egész lehetőséget fel kell számolni - hangsúlyozta Zara László.

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke úgy vélte: a magánnyugdíjpénztárakban jelentős összeget megtakarítók joggal érezhetik becsapva magukat azzal, hogy a minimálbér 20 százalékában korlátozták az adómentes magánnyugdíjpénztári befizetést.

Értelmét vesztheti az üdülési csekk

Zara László szerint az üdülési csekkek felhasználhatóságának vállalati üdülőkre korlátozása azzal járhat, hogy értelmét veszti ez a juttatási forma.

Ennyi erővel meg is szüntethetik a rendszert - fűzte hozzá.

Jelentős adóteher-emelkedés

A vállalkozásokra kirótt szolidaritási adó az adózás előtti eredményt tekinti az adó alapjának, ezért nem csupán hozzáadódik a társasági adóhoz, hanem akár egy plusz társasági adóként is értelmezhető - jelentette ki az adószakértő.

A nagy cégeknél a társasági adó növekedése így jelentősen meghaladja a 4 százalékot - tette hozzá Zara László.

Kapcsolódó hang

Zara László a szolidaritási adóról
 


Zara László az adókedvezmények csorbításáról
 


A címlapról ajánljuk