eur:
394.36
usd:
370.09
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

"Nincs nagy titkos terv"

Elbizonytalanodott a piac, mivel nem egyértelmű, hogy a kormány valóban megszorításokra készül, vagy csak a jövedelmek inflálására - mondta Barcza György, az ING Bank elemzője. Az AmCham és az ICEG gazdaságkutató központ közös konferenciáján Csaba László közgazdász az érdemi párbeszédet sürgette a reformok kapcsán, és úgy vélekedett: a kormányzat álláspontjával ellentétben a reáljövedelem-csökkenés nemcsak a közszférában, hanem a versenyszférában dolgozókat is érinti majd.

Szűk körű döntések és az improvizáló apparátus

Bírálta ez egyeztetés jelenlegi gyakorlatát a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara és az ICEG közösen rendezett konferenciáján Csaba László.

A CEU professzora hangsúlyozta: érdemi, szerkezeti reformokhoz érdemi párbeszédre van szükség, azok nem hajthatók végre rögtönzött intézkedésekkel.

"Nem az történik, amit sokan sugalltak, hogy van egy nagy titkos terv, aminek a részleteit fokozatosan hozzák nyilvánosságra, és lépésről lépésre derül ki, hogy mi is az a nagy terv, ami készen van, középtávú és koncepciózus, hanem inkább az a benyomásom, hogy viszonylag szűk körben eldöntenek valamit, és az apparátus ráimprovizál" - fogalmazott Csaba László.

Inkább a kiadásokat kellene csökkenteni

Az ICEG Európai Központjának igazgatója szerint a miniszterelnök által tervezett megszorítások túl nagy arányban támaszkodnak a bevételek növelésére.

A kiigazítás 70-75 százalékát ugyanis a bevételnövelés teszi ki, holott sokkal nagyobb hangsúlyt kellene kapnia a kiadáscsökkentésnek.

Gáspár Pál szerint hosszú távon a közigazgatás leépítése mellett az egészségügy, az oktatás és a szociális juttatások reformjával is elérhető tartós kiadáscsökkenés.

Euró: még 2011-ben sem lesz?

Csaba László közgazdász az euró magyarországi bevezetésének lehetséges dátuma kapcsán úgy fogalmazott, hogy "a kritériumok teljesítését tekintve 2005, 2006 és 2007 is elveszett". A 2010-es bevezetésnek így csekély az esélye.

Oszlay András, az ICEG kutatója szerint a Gyurcsány Ferenc által nemrégiben megnevezett 2011-es céldátum is kétséges.

"A program elvileg elérhetné ezt a 2011-es csatlakozási dátumot, csak kétséges, hogy milyen áldozatok árán. Úgy vélem, hogy a jelenlegi helyzetben ezek az áldozatok túl magasak lennének, és ezt nem biztos, hogy felvállalja a fiskális politika" - fogalmazott a szakember.

"A befektetők talajt vesztettek"

Barcza György, az ING Bank elemzője kamatemelést sürgetett és figyelmeztette a politikusokat a forintárfolyamot befolyásoló kijelentések lehetséges hatásaira.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétvégi, a gyengébb forint árfolyamra vonatkozó megjegyzése nyomán Barcza Görgy szerint a piac elbizonytalanodott, mivel nem egyértelmű, hogy a kormány valóban megszorításokra készül, vagy csak a jövedelmek inflálására.

"A befektetők elvesztették a talajt a lábuk alól, mivel a 2006. évi hiány pontos összetevőit nem ismerhették meg, ez áll az elmúlt napok tőkepiaci és pénzpiaci eseményeinek hátterében" - mondta az ING Bank elemzője.

Három-négy százalékos reálbércsökkenés

A Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára szerint a tervezett kormányzati intézkedések hatására az egy főre jutó reálbércsökkenés elérheti a 3-4 százalékot. A reáljövedelmek ennél alacsonyabb mértékben, 2-3 százalékkal mérséklődnek - mondta Kovács Álmos, aki hozzátette: a versenyszférában nem, a költségvetési szférában viszont számítanak a reálbérek csökkenésére.

Csaba László közgazdász ugyanakkor úgy látja: a versenyszférát is érinti majd a reáljövedelem csökkenése.

"Az igaz, hogy a közszférában bevezetett bérstop a magánszférát nem kell, hogy érintse, de az adók emelése, az árak emelkedése, általában a terhek növekedése azért a magánszférában dolgozók reáljövedelmét is lefelé fogja vinni" - hangsúlyozta a CEU professzora.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×