eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

"Nagyon veszélyes vizekre evez a kormányzat"

Nem a magyar piacot, hanem a kormányzati fiskális politikát minősítette a Standard&Poor's, amikor leminősítette Magyarország hosszú távú szuverén hitelbesorolását A mínuszról BBB pluszra - vélekedett az InfoRádióban a Kopint-Datorg Rt. kutatási vezérigazgató-helyettese. Palócz Éva az InfoRádióban úgy vélte: a kormány politikájának óriási hátrányai lehetnek.

Elsősorban a Gyurcsány-kormány fiskális politikáját értékelte a világ legnagyobb hitelminősítője, a Standard&Poor's, amikor A mínuszról BBB pluszra változtatta Magyarország hitelbesorolását - jelentette ki az InfoRádióban Kopint-Datorg Rt. kutatási vezérigazgató-helyettese.

Palócz Éva szerint a piaci szereplőknek kevés eszközük van a minősítések befolyásolására - jelentette ki a kutató, aki szerint már az államháztartási hiány mértéke is a forint gyengülése irányába hatott.

Stratégia a forint gyengítése?

"Ilyen körülmények között inkább nyugtatni kellett volna a piacot, de Gyurcsány Ferenc Financial Timesnak adott nyilatkozata ezzel ellentétes volt" - jelentette ki a Kopint-Datorg Rt. kutatási vezérigazgató-helyettese.

Palócz Éva szerint a miniszterelnök nyilatkozata, amely fokozta a forint gyengülését nem elszólás volt, hanem valószínűleg van egy, a forint gyengítésére vonatkozó kormányzati elképzelés.

Kis előny, hatalmas hátrány

"Ezzel nagyon veszélyes vizekre evez a kormányzat, a pénzpiacon és a kutatók között is alig-alig van olyan szereplő, aki egyetértene a forint gyengítésével. Elsősorban azért, mert annak minimális előnyei, viszont óriási hátrányai lehetnek" - mondta Palócz Éva, aki hozzátette, hogy a forint gyengülése nagyobb terheket jelent a lakosságnak, mint a gázáremelés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×