eur:
393.87
usd:
369.39
bux:
65553.18
2024. április 23. kedd Béla

Rekordméretű a horvát államadósság

Horvátország új adósság-rekordot állított fel: a külföldi tartozás elérte a bruttó hazai össztermék 84,2 százalékát. Horvát sajtójelentések szerint az ország külföldi adósságállománya csak az elmúlt két hónapban 680 millió euróval nőtt.

Az ország történetében rekordnagyságú külföldi adósság a horvát nemzeti banknak sem tetszik túlságosan: a pénzintézet attól tartanak, hogy a pénzt főleg fogyasztásra és nem termelésre fordítják.

A jegybank ezért ellenintézkedéseket helyezett kilátásba arra az esetre, ha az adósságállomány gyors növekedése az elkövetkező hónapokban is folytatódik.

Horvátország külföldi adóssága a tavalyi év végén 25,5 milliárd euró volt, 12 százalékkal több, mint 2004 végén.

Az adósságállomány növekedésében azonban nem a kormányzat a ludas: az állam külföldi adóssága ugyanis tavaly 189 millió euróval 7 milliárd euróra csökkent, ami a teljes külföldi adósság 28 százalékát teszi ki.

A külföldi adósság növekedése így a jegybank szerint döntően a bankok és a magánszféra nagyobb "étvágyának" tudható be.

Míg 2004 közepén a horvát külföldi adósság még csak 20,8 milliárd euró volt, addig jelenleg a 26 milliárd eurót is meghaladja.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Érdekes kutatás jelent meg a magyar fiatalokról: rosszabb véleménnyel vannak saját generációjukról, mint az idősebbek

Érdekes kutatás jelent meg a magyar fiatalokról: rosszabb véleménnyel vannak saját generációjukról, mint az idősebbek

A legtöbb korosztályban tízből négyen értettek egyet azzal, hogy a fiatalok túl sokat költenek szórakozásra, divatra, valamint tízből hárman gondolták úgy, hogy a harminc alattiak csak a mának élnek - derül ki abból a friss országos kutatásból, amelynek eredményeit az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége hozta nyilvánosságra. A kutatás egyik érdekes tanulsága, hogy a fiatalok több esetben is rosszabb véleménnyel vannak saját generációjukról, mint az idősebbek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×