eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Nyitókép: Pixabay

Megszűnik egy népszerű Google-szolgáltatás, az egész internet megérezheti

A vállalat másfél évtized után felszámolja a goo.gl nevű URL-rövidítő szolgáltatását. A korábban beállított linkek helyett a hivatkozások 404-es hibaoldalra fognak vezetni.

A Google még 2009-ben indította el a hivatkozás-rövidítő szolgáltatását, a goo.gl-t, mellyel a hosszú, bonyolult URL-ekből lehetett rövidebbet faragni - írja a Neowin híradása nyomán a hvg.hu. A funkció hasznos volt a tartalomgyártók számára, a TinyURL és a Bit.ly is ugyanerre a koncepcióra épül. Plusz a módszerrel a rövidebb hivatkozások mellett a kattintásszámot is nyomon lehet követni - teszik hozzá.

Pontos adat nem áll rendelkezésre arról, hogy hány ilyen hivatkozás készült, de valószínűsíthető, hogy több milliós nagyságrendű, és még most is számos goo.gl-ös hivatkozás van elhelyezve szerte az interneten, annak ellenére, hogy a Google már 2018-ban leállította az új linkek létrehozásának lehetőségét.

Akkor azt ígérték, hogy a meglévő hivatkozások a továbbiakban is a céloldalra irányítanak, most azonban bejelentették, hogy a fejlesztők és felhasználók által generált összes hivatkozás megszűnik működni 2025. augusztus 25-től.

Nehéz felmérni, mekkora hatása lehet ennek, de rengeteg helyen lehet a weben ilyen link, legyen szó blogbejegyzésekről, közösségi médiás posztokról vagy éppen cikkekről - írja a lap. Hozzáteszik, a Google-t láthatólag ez hidegen hagyja, holott bizonyára nem igényelt óriási erőforrásokat a linkek üzemeltetése.

A fejlesztőknek és a felhasználóknak viszont mindenképpen át kell állnia másik szolgáltatásra, ha még használják a goo.gl által generált URL-t valahol.

Címlapról ajánljuk
A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

Jelentősen párolognak a hazai tavak a kánikulában, de a Balaton és a Velencei-tó vízszintje is magasabb, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella hozzátette: utánpótlás csak a természetes vízgyűjtő területekről érkezhet, egyelőre azonban nem várható jelentősebb vízmennyiség.

Informatikai káosz - Stabilizálódott a helyzet Ferihegyen, de késések vannak

Folyamatos az utasfelvétel a globális informatikai meghibásodások után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×