eur:
397.32
usd:
370.81
bux:
69908.73
2024. június 20. csütörtök Rafael
A man smoking hookah at the cafe
Nyitókép: Nikolai Titov/Getty Images

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.

A hagyományos cigaretta, az e-cigaretta, a vízipipa és a füstmentes dohánytermékek közül az e-cigaretta károsítja a legkevésbé a beültetett fogakat körülvevő szöveteket – írják tanulmányukban a Semmelweis Egyetem kutatói, akik a dohányosok körében kedvelt termékek fogimplantátum körüli szövetekre gyakorolt hatását vetették össze nemdohányzók fogágyával.

A kutatás alapján többek közt arra a következtetésre jutottak, hogy az implantátum körüli betegségek és a szájüregi elváltozások kialakulásának esélye nagyobb a dohányosoknál, akik ezért veszélyeztetett csoportnak számítanak. A kutatók nagy figyelmet fordítottak az alternatív dohánytermékekre, melyek azért váltak népszerűvé, mert sokan kevésbé tartják károsnak a hagyományos cigarettához képest.

A sorrendet különböző, gyulladást jelző klinikai tényezők alapján – például vizsgálatkor fellépő vérzés az íny és az implantátum közötti tasakban, ennek a tasaknak a mélysége, lepedék-lerakódás az implantátumon, megnövekedett folyadékképződés a tasakban, csontveszteség – állították fel. Mint kiderült, a nemdohányzókkal összevetve

minden dohánytermék károsította az implantátum körüli szövetet, legnagyobb mértékben a vízipipa és a snüssz.

Az elektromos cigaretta esetében tapasztalták a legkisebb eltérést a nemdohányzókhoz és a többi dohánytermékhez képest.

A tanulmány egyik szerzője, Kispélyi Barbara azt mondta az InfoRádióban, hogy a dohányosoknak már a fogimplantátum beültetésekor több kockázattal kell számolniuk, mint azoknak, akik nem cigarettáznak. A Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikájának docense hozzátette: a nikotinnak érösszehúzó hatása van, ami csökkenti a szövetek vérellátását, és így a műtéti beavatkozást követően a seb gyógyulási ideje, illetve a regeneráció hosszabb ideig is elhúzódhat. A fogimplantátumot körülvevő lágy rész ugyanis sérülékenyebb, mint a természetes fogat övező szövet.

Felhívta a figyelmet, hogy az egyes dohánytermékek a nikotinon kívül más káros anyagokat is tartalmaznak, amelyek hosszabb távon a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak.

Akár akut, krónikus gyulladás is kialakulhat, ami extrém esetben a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet.

A tanulmány másik szerzője, Vámos Orsolya pedig arról beszélt, hogy a dohányzás folytatása a fogimplantátum beültetése után is komoly betegségek kockázatával jár. A Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikájának munkatársa közölte: a dohányzás számos betegség kialakulásában játszhat szerepet, így jelentős rizikófaktornak tekinthető. Mint fogalmazott, sok páciensnél nem is lehet behelyezni fogimplantátumot, illetve bizonyos esetekben mérlegelni kell az olyan paramétereket, körülményeket, mint például az érintett általános egészségügyi állapota vagy a szájhigiénia.

„Az alternatív dohánytermékek közül főleg a vízipipa és a snüssz jelent nagy veszélyt” – tette hozzá Vámos Orsolya. Figyelmeztetett, hogy

már félórányi vízipipázás vagy a snüssz fél-egy órára való behelyezése a fogágy ínyrészéhez is nagy károkat okozhat.

Fontos tudni, hogy a dohányzás akár kizáró ok is lehet, ha valaki implantátumra szorul, a füstben található vegyi anyagok ugyanis károsítják a beültetett fog körüli szövetet, illetve lassítják annak gyógyulását. A dohányzás mértékétől, valamint további, általános egészséget befolyásoló tényezőtől függ, hogy beültethetnek-e implantátumot a dohányosoknak vagy sem.

Nagy a fogorvosok felelőssége

Az egészségügyi szempontok mellett számolni kell a beavatkozással együtt járó enyhe traumával, komplikációval, a beavatkozás költségeivel, ezért Kispélyi Barbara szerint az orvos felelőssége, hogy javasolja-e a beültetést az alapos tervezés és felvilágosítás után, vagy az esetleges kockázatok, szövődmények miatt inkább nem ajánlja.

Az implantátum-beültetést követő néhány napban nem ajánlott dohányozni. Később pedig azért érdemes elhagyni a cigarettát, mert az implantátum körüli gyulladás fő okozójaként annak elvesztését válthatja ki. A kutatás alapján az egészséges, nem dohányzó betegeknél a beültetett implantátum ötéves túlélési aránya átlagosan 96,9 százalék felett van, a dohányzóknál viszont csak 89,6 százalék ez az érték.

A tanulmány szerint a fogimplantátumok négymilliárd dolláros világpiaca évente nyolc százalékkal nő a lakosság elöregedése és a javuló szájhigiénia miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hőségriadó: különleges szabályai vannak a munkavégzésnek – mutatjuk a részleteket

Hőségriadó: különleges szabályai vannak a munkavégzésnek – mutatjuk a részleteket

A munkahelyi meleg klímakörnyezet is a dolgozókat érő megterhelések körébe tartozik, így erre vonatkozóan is el kell végezni a kockázatértékelést, és megelőző intézkedéseket kell hozni a munkavállalók egészségvédelmére – mondta Zöld-Nagy Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

Magyar Péter hangfelvételei: az ügyészség megszüntette mind a három nyomozást

A Központi Nyomozó Főügyészség beszámolt arról, hogy hol tart a Varga Judit volt igazságügyi miniszter magánbeszélgetését tartalmazó hangfelvétellel kapcsolatos nyomozás. Kiderült: átfogó, alapos, minden részletre kiterjedő vizsgálat után megszüntették a nyomozást. A határozattal szemben felülbírálati indítvány benyújtásának van helye.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×