eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Nyitókép: Pixabay

Megszűnt egy népszerű túraútvonal, más módon lehet eljutni a Kékestetőre

Sőt, nem csupán megszűnt, de egyenesen tilos is belépni a területre.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán adott tájékoztatást arról, hogy a Kékes Erdőrezervátumon átvezető sárga + jelzés megszűnt - írja a Lelépő.hu. A tájékoztatás szerint a túraútvonal megszűnéséről a Magyar Természetjáró Szövetség és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei közösen döntöttek.

Mint írják, az információk szerint az olyan természetes folyamatok miatt, mint a széldöntések, száraz fák kidőlése, az erdőrezervátumon keresztül haladó útvonalat folyamatosan karban kellene tartani. Azonban a kidőlt fák okozta probléma megoldása és az útvonal zavartalan járhatóságának biztosítása és biztonságossá tétele azonban nem összeegyeztethető az erdőrezervátumok létrehozásakor kitűzött célokkal.

A park felhívja rá a figyelmet, hogy a fokozottan védett erdőrezervátum területére, amennyiben nem vezet oda turistaút, engedély nélkül belépni tilos.

A hivatalos tájékoztatás szerint akik a Kékestetőre vagy a Som-nyeregre szeretnének eljutni, innentől kezdve a következő útvonalakat választhatják:

  • Gabi-halála felől a kék + jelzésen lefelé a Pisztrángos-tóhoz, onnan a piros + jelzésre, majd a sárga "o" jelzésre áttérve juthatnak el a Som-nyeregre, vagy a kék + jelzésen felfelé a Sötét-lápa nyereghez, onnan a kék -- jelzésre áttérve juthatnak el Kékestetőre.

  • Som-nyereg felől a sárga "o" jelzésen lefelé, onnan áttérve a piros + jelzésre a Pisztrángos-tóhoz, majd a kék + jelzésre áttérve juthatnak el először a Gabi-halálához, majd a jelzésen maradva a Sötét-lápa nyereghez, vagy a sárga -- jelzésen tovább haladva juthatnak el Kékestetőre.

A lap hozzáteszi, a Kékes Erdőrezervátum egy olyan ősi állapotban lévő, öreg bükkös, ahol a változatos faállomány-szerkezet és a természetes erdődinamikai folyamatok teljes ciklusban vizsgálhatók.

Címlapról ajánljuk
Ennyi kvótája van már a magyar sportolóknak Párizsra

Ennyi kvótája van már a magyar sportolóknak Párizsra

Burián Kata olimpiai szintes idővel nyert 200 méter háton pénteken az úszók országos bajnokságán, így Magyarország már 131 kvótával vagy részvételhez szükséges szinttel rendelkezik a nyári játékokra. Reális számítások szerint a sportolói küldöttség létszáma megközelíti vagy akár meg is haladhatja a tokióit (173)
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×