eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Karácsonykor is meglepetést okoztak a Bükk-fennsík töbrei

A Bükk-fennsík mélyedéseiben legendásan hideg mikroklíma alakulhat ki, a kutatók szerint azonban a jelenség a közelmúltban gyakorlatilag kimaradt.

Az ME Földrajz- Geoinformatika Intézet Facebook-bejegyzésében számolt be arról, hogyan is alakult a Mohos-töbör mikroklímarendszerét jellemzően felülíró időjárás az év utolsó hónapjának második felében. Mint írják, december 20-ig jellemzőek voltak a rövid időjárási ablakok, így lehetséges volt az inverziós légrétegződés kiépülésére a töbrön belül.

A kutatóintézet beszámolója szerint:

"Az időszak érdekességét az adja, hogy amellett, hogy szemléletes a légköri dinamika növekedése (esetünkben zonalitás megerősödése) által okozott, a Mohos-töbrör hőmérsékleti viszonyait jellemző karakterváltozásokra, megmutatja, hogy milyen rövid idő alatt képes akár drasztikus hőmérsékletcsökkenést előidézni egy hasonló típusú mikroklímarendszer, amint azt a külső légköri körülmények lehetővé teszik. Ezután ugyanilyen hirtelenséggel omlik össze a kiépült hideg légtó. Az időszak végén a rendkívül erős nyugatias áramlás (előbb hidegebb, majd enyhébb) pedig semmiféle teret nem ad a hideg légtó kiépülésére."

Megfigyeléseiket összegezve leszögezik:

az idei karácsony érdekessége a töbrök mikroklímaesemnényeinek gyakorlatilag teljes, hosszú távú elmaradása.

Posztjukban azt is megjegyezik, hogy december 23-án sok helyen havazott az országban, és a fennsíkon is kimondottan zord, télies körülmények fogadták munkatársaikat a monitoringhálózat karbantartása során.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×