eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Új fejezet nyílik a vércukorszintmérésben

Figyelemre méltó új eszközt mutattak be: nincs többé szükség szúrásra, ez a gép anélkül is képes megmondani a vércukorszintünket.

A vércukorszint ellenőrzése jelenleg csak olyan megoldásokkal lehetséges, melyekhez mindenképp szükséges az ujj megszúrása egy tűvel, hogy a teszthez szükséges vércsepp meglegyen - írja a HVG. Azonban a Synex Medical nevű, kanadai biotechnológiai cég véget vetne ennek a kellemetlen eljárásnak: az ujjakra ezután is szükség lesz, de immáron elég lesz bedugni azt egy gépbe a méréshez.

A cég által bemutatott új eszköz mágneses rezonancia spektroszkópiát (MRS) alkalmaz – ez nagyban hasonlít az MRI-hez.

Jamie Near, a Torontói Egyetem docense, az MRS-technológiák kutatója, az Engadget érdeklődésére fejtette ki az új eszköz működését. Elmondása szerint az MRI mágneses mezők segítségével készít felvételeket arról, hogyan oszlanak el a szervezetünkben a hidrogénprotonok. Az MRS alapelve is hasonló, csak ezzel más hidrogéntartalmú vegyi anyagokat lehet kimutatni.

Mint írják, amikor valaki a mágneses mezőbe helyezi az ujjbegyét, egy adott molekula – az új készülék esetében a glükóz, avagy vércukor – frekvenciáját az egész milliomod részében mérik. A szakemberek úgy vélik, a glükóz mellett a metabolitok (anyagcseretermékek) mérésére is használható lehet az új eszköz.

A kanadai cég épének másik különlegessége, hogy mindezt egy kis méretű, asztalon is elférő dobozba is bele tudják sűríteni.

A cég egyik illetékese az Engadgetnek elmondta: egy viselhető eszköz fejlesztése a céljuk, ugyanakkor még miniatürizálni kell a megoldást, hogy kereskedelmi forgalomba lehessen hozni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×