eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Rimóczi László koronavírus-járványra utaló, védőmaszkot viselő csokimikulásai a cukrász lajosmizsei műhelyében 2020. november 9-én.
Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Egyre nagyobb bajban az édességgyártók, de a csokimikulás még mindig nagyon kelendő

Évente mintegy 8 millió csokimikulást értékesítenek Magyarországon – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jelentéséből. A kínálat rendkívül széles, jól fogy a cukorkával töltött, a kétrétegű, a kétízű és a cukormentes is, de még mindig a klasszikus tejcsokis a legnépszerűbb.

A Magyar Édességgyártók Szövetségének kimutatása szerint Magyarországon csaknem 250 vállalkozás foglalkozik édességgyártással. Az adventi időszakhoz köthető „üreges csokoládé” Mikulás-figura népszerűsége évről évre töretlen a vásárlók körében, ebből a termékből évente mintegy nyolcmilliót adnak el a hazai piacon.

A közleményben azt írják, az adventi időszakban a szaloncukor, az üreges figurák és az adventi naptár a legkedveltebb édességek. A csokimikulás az üreges formacsokoládék kategóriájába tartozik, ahogy például a húsvétkor népszerű csokinyulak is. Tapasztalatok szerint mind a multinacionális, mind a magyar tulajdonú gyártók megtalálják számításukat a szezonális édességek piacán, még a kisebb előállítók is jelentős tételeket tudnak értékesíteni ilyenkor.

Az elmúlt években valamelyest változtak a vásárlói szokások: a fogyasztók már sokkal inkább a minőségibb, drágább termékekre váltottak, ugyanakkor ez a folyamat az elmúlt egy-két év erőteljes inflációja miatt megtorpant. Jelentős kihívást jelent a mostani időszak az édességkészítők és -gyártók számára, hiszen

egy év alatt két nagyon fontos alapanyag, a cukor és a kakaó ára több mint a másfélszeresére nőtt.

A csokimikulások iránti kereslet a hagyományos étcsokoládé/tejcsokoládé megosztást követi, azaz inkább a tejcsokoládé a keresettebb, de az étcsoki aránya is növekszik. A jelentés szerint a funkcionális, cukormentes, vegán és egyéb alternatív élelmiszerek iránti kereslet is jelentősen megélénkült. Továbbá – kis mennyiségben – készülnek például üregükben cukorkával töltött, vagy kétrétegű, kétízű vagy akár paleo mikulások. A mikulásoknál azonban nincs olyan gazdag ízkínálat, mint a szaloncukroknál, de ez a termékek jellegéből és elkészítési módjából is adódik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×