eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Szaloncukrok a Stühmer Kft. novaji csokoládéüzemében 2012. november 13-án.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Nagy a baj, kezdenek eltűnni a csokoládék a boltok polcairól

A "saját márkás", olcsó csokoládék iránti kereslet viszont állandó.

Az emberek csokivásárlási kedve hiába tartott ki sokáig az infláció ellenére is, a tendencia most megfordulni látszik – írja a hvg.hu a Reuters friss elemzése alapján.

A csokoládégyártás legfőbb alapanyagai közül kakaó ára 46 éves csúcsot döntött nemrég, a cukoré pedig egy évtizedes rekord felé halad. A Nilsen felmérése szerint az európai és észak-amerikai fogyasztók az elmúlt két évben mintegy 20 százalékos áremelkedést tapasztaltak, és kezdik visszafogni a csokoládé vásárlásának mennyiségét.

A legnagyobb csokoládégyártók megpróbálják az alapanyagok drágulását folyamatosan beépíteni a termékeik árába, de

kétévnyi folyamatos áremelések után a kiskereskedelem már ellenáll.

Dan Sadler, az amerikai IRI piackutató vállalat édességszakértője szerint mivel már most is érezhetően az olcsóbb alternatívákat keresik a csokifogyasztók a piacon, a gyártóknak óvatosnak kellene lennie az áremelésekkel.

Az ellenállás komolyan veszélyezteti a Mondelez és a Hershey nyereségét idén. Belgiumban odáig fajult az ügy, hogy a Colruyt szupermarketlánc polcairól lekerültek a Cadbury és Milka csokik, miután a Mondeleznek nem sikerült megállapodnia azok árairól a kiskereskedővel. A világ legnagyobb csokoládégyártója, a Barry Callebaut – amely a Nestle-t is ellátja – szintén érzi bőrén az ellenállást. A vállalat idén nem számít az értékesítési volumen növekedésére: a május 31-ével zárult kilenc hónapban 2,7 százalékkal esett a forgalmuk.

A drágulások oka többek közt, hogy a világ legnagyobb kakaótermelőinek számító Elefántcsontpartot és Ghánát is túlzott esőzések, szárazság, és különböző betegségek sújtották. Márpedig ez a két ország adja a világ kakaótermelésének kétharmadát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×