eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Parkoló autók Budapest belvárosában 2022. szeptember 5-én. Ettől a naptól többet kell fizetni a parkolásért Budapesten, a belső kerületekben hatszáz forintba kerül óránként, miután életbe lépett az új, négy zónatípusból álló egységes fővárosi parkolási rendszer.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kiderült, melyik karosszériatípus a magyarok kedvence

Egyes sofőrök a kis ferdehátúakat választják, mások a tágasabb változatokat, például kombikat vagy városi terepjárókat részesítik előnyben. De melyikből lehet a legtöbb az utakon?

A carVertical autóipari adatszolgáltató magyarországi kutatásából az látszik, hogy a hatchback (a ferdehátú) a legnépszerűbb karosszériatípus. 2023-ban a carVertical által végzett összes járműtörténet-ellenőrzés 31,4 százalékát tették ki ezek a modellek, míg 2022-ben ez az arány 27 százalék volt.

A kombik aránya a tavalyi 29,1 százalékról idén 27,2-re csökkent. A harmadik legnépszerűbb karosszériatípus Magyarországon a szedán, számuk azonban a 2022-es év 20,2 százalékos arányához képest idén jelentősen, 14,3 százalékra csökkent.

Az egyterű vagy többcélú autók történetének ellenőrzése 7,5 százalékról 9,9-re nőtt.

A kupék Magyarországon sem tartoznak a legkeresettebb autók közé, de népszerűségük a 2022-es 2,1 százalékról 2023-ra 3,1 százalékra nőtt. A legkisebb érdeklődés a kabriók iránt tapasztalható, arányuk az autótörténet-ellenőrzésekben mindössze 1,9 százalék, ami pontosan megegyezik a tavaly mért számokkal.

A legmarkánsabb – 5,9 százalékos – visszaesés az előző évhez képest a szedánok esetében történt.

„A fő ok, amiért a sofőrök egyre kevésbé teszik le a voksukat a szedán mellett, az lehet, hogy ezek a típusok kevésbé célszerűek a városi ingázók számára. Mindennapi használatra az emberek többsége nem szívesen választja a nagyobb, ám kis csomagterű autókat” – magyarázza Matas Buzelis, a carVertical autóipari szakértője.

Buzelis szerint az egyéni preferenciákon túl az a legfontosabb, hogy az autóvásárlók ne hagyjanak ki egyetlen lépést sem a vételi folyamat során, beleértve a tesztvezetést, a műszaki állapot szervizben történő vizsgálatát, valamint az előzmények ellenőrzését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×