eur:
380.37
usd:
351.42
bux:
58509.85
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Parkoló autók Budapest belvárosában 2022. szeptember 5-én. Ettől a naptól többet kell fizetni a parkolásért Budapesten, a belső kerületekben hatszáz forintba kerül óránként, miután életbe lépett az új, négy zónatípusból álló egységes fővárosi parkolási rendszer.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kiderült, melyik karosszériatípus a magyarok kedvence

Egyes sofőrök a kis ferdehátúakat választják, mások a tágasabb változatokat, például kombikat vagy városi terepjárókat részesítik előnyben. De melyikből lehet a legtöbb az utakon?

A carVertical autóipari adatszolgáltató magyarországi kutatásából az látszik, hogy a hatchback (a ferdehátú) a legnépszerűbb karosszériatípus. 2023-ban a carVertical által végzett összes járműtörténet-ellenőrzés 31,4 százalékát tették ki ezek a modellek, míg 2022-ben ez az arány 27 százalék volt.

A kombik aránya a tavalyi 29,1 százalékról idén 27,2-re csökkent. A harmadik legnépszerűbb karosszériatípus Magyarországon a szedán, számuk azonban a 2022-es év 20,2 százalékos arányához képest idén jelentősen, 14,3 százalékra csökkent.

Az egyterű vagy többcélú autók történetének ellenőrzése 7,5 százalékról 9,9-re nőtt.

A kupék Magyarországon sem tartoznak a legkeresettebb autók közé, de népszerűségük a 2022-es 2,1 százalékról 2023-ra 3,1 százalékra nőtt. A legkisebb érdeklődés a kabriók iránt tapasztalható, arányuk az autótörténet-ellenőrzésekben mindössze 1,9 százalék, ami pontosan megegyezik a tavaly mért számokkal.

A legmarkánsabb – 5,9 százalékos – visszaesés az előző évhez képest a szedánok esetében történt.

„A fő ok, amiért a sofőrök egyre kevésbé teszik le a voksukat a szedán mellett, az lehet, hogy ezek a típusok kevésbé célszerűek a városi ingázók számára. Mindennapi használatra az emberek többsége nem szívesen választja a nagyobb, ám kis csomagterű autókat” – magyarázza Matas Buzelis, a carVertical autóipari szakértője.

Buzelis szerint az egyéni preferenciákon túl az a legfontosabb, hogy az autóvásárlók ne hagyjanak ki egyetlen lépést sem a vételi folyamat során, beleértve a tesztvezetést, a műszaki állapot szervizben történő vizsgálatát, valamint az előzmények ellenőrzését.

Címlapról ajánljuk
Ha Venezuela támad: képtelenek vagyunk katonailag megvédeni magunkat
Újabb háború

Ha Venezuela támad: "képtelenek vagyunk katonailag megvédeni magunkat"

A venezuelai népszavazás résztvevőinek 95 százaléka támogatta, hogy annektálják a szomszédos Guyana területének Magyarországnál is nagyobb részét. Maduro elnök szerint az egykori brit gyarmat – a bírósági döntések ellenére – jogtalanul jutott hozzá ehhez a földhöz. Szvetnik Endre kérdezte Orin Gordon guyanai újságírót, hogyan fogadják azt, ha a szomszéd megtámadja őket.

Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst – mondta az Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az inflációs várakozásokról, a fogyasztás fellendüléséről, a növekedési kilátásokról és az uniós pénzek nélküli működésről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.05. kedd, 18:00
Kunhalmi Ágnes
a Magyar Szocialista Párt társelnöke
Történelmi csúcson a magyar tőzsde, ütik a techóriásokat

Történelmi csúcson a magyar tőzsde, ütik a techóriásokat

Kisebb emelkedés is elég volt ahhoz, hogy új történelmi csúcsra érjen a magyar tőzsde - utoljára idén szeptemberben volt csúcsdöntés a BUX-nál. A nap folyamán egyre feljebb került a magyar tőzsde, amit többek között a Magyar Telekommal kapcsolatos kedvező fejleményeknek is lehet köszönni. Eközben az európai piacokon inkább az oldalazás a jellemző, ám a 2024-es amerikai kamatcsökkentéseket árazva új történelmi csúcson van az arany árfolyama, miközben a kriptovaluták is raliznak ma. Az amerikai tőzsdéken rossz hangulatban zajlik a kereskedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×