eur:
394.14
usd:
369.77
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Back side of traveler with luggage standing over the flight board for check-in at the flight information screen in modern an airport, travel and transportation with technology concept.
Nyitókép: Tzido/Getty Images

Alapvető repülőtéri tilalom szünhet meg hamarosan

Az edinburgh-i repülőtéren jövő évtől akár két liter folyadékot is fel lehet vinni a a repülőgépre, miután egy új technológiának köszönhetően más brit repülőterek is megkezdték az innovációt.

Jelenleg a repülőre felvihető folyadék mennyisége nem haladhatja meg a 100 ml-t, és az összes folyadékot egy átlátszó zacskóban kell tartani. Egy új technológia azonban lehetővé teszi majd, hogy enyhítsenek ezen a korláton – írja a hamuesgyemant.hu a Drink Business cikke alapján.

Az Egyesült Királyság kormánya 2024-ig elrendelte a Smiths Detection HI-SCAN 6040 CTiX szkennerek létesítését a légi kikötőkben, ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott most az edinborough-i repülőtér. Az új szkennerek képesek magas minőségű képeket és részletes elemzést készíteni a poggyászok tartalmáról, lehetővé téve a biztonsági személyzet számára, hogy könnyen észrevegyék a veszélyes tárgyakat.

A lépés jelentősen megkönnyítheti majd az italszuvenírek szállítását. Ha a technológiát világszerte bevezetik,

a szabály kihatással lehet az italok kiskereskedelmi ágazatára, mivel az turisták a repülőtér helyett a nyaralásuk helyszínén vásárolnak palackokat, amelyeket hazavihetnek.

"A rendszer magasabb szintű biztonságot nyújt, ami jelentősen javítja az utasélményt, lehetővé téve számukra, hogy kevesebb kellemetlenséggel haladjanak át a biztonsági ellenőrzésen és ne kelljen ki- és bepakolniuk a kézipoggyászukat. A rendszer emellett a piacon elérhető legkevesebb energiát használja, ezzel segítve a repülőtereknek, hogy elérjék fenntarthatósági céljaikat" – nyilatkozta Andy Evripides, a Smiths Detection piacvezetője.

Szabályok, amire most is figyelni kell

A csúcstechnológia ellenére ma is szigorú szabályok vonatkoznak arra, mit lehet a gépre fölvinni. Ezekre érdemes figyelni:

  • Klasszikus hiba, hogy elveszik a teli palack üdítőnket, de még rosszabb, ha egy jó fémtermosz bánja a meggondolatlanságot. Minden légitársaság előre tájékoztat a felvihető dolgokról és azok mennyiségéről.
  • A beszállókártyát, személyi igazolványt, útlevelet és telefont mindig tartsuk biztonságos, könnyen elérhető helyen, mert bármikor ellenőrizhetik a repülőtereken.
  • A repülőterek híresen drágák, ezért megéri otthonról vinni szendvicset, ivóvizet pedig minden reptér biztosít, csak egy üres műanyag palack kell hogy nálunk legyen.
  • Fontos arról is tervet készíteni, miként lehet eljutni az érkezési reptérről a szállásra. Reptéri taxisokhoz csak akkor érdemes beszállni, ha a viteldíjban és pénznemben előre megállapodunk.
  • Minden esetben érdemes utasbiztosítást kötni, még akkor is, ha EU-n belül történik az utazás, vagyis alapellátásra jogosultak vagyunk.
  • Általánosságban a reptéren nem érdemes pénzt váltani indulás előtt, mert az árfolyamok általában jóval kedvezőtlenebbek, mint egy városi pénzváltónál és sokszor plusz kezelési költséget (commission) is felszámítanak.
  • Aki fél a repüléstől, időnként hallhat olyan tanácsokat, hogy igyon meg pár felest vagy koktélt felszállás előtt, de a szakértők szerint egyáltalán nem tanácsos alkoholizálni. A repülőn ugyanis túlnyomás van és alacsonyabb az oxigén koncentrációja a levegőben, ami miatt egy ital nagyjából ötnek tűnhet.
Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×