eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Unsplash.com

Napi 5000-nél kevesebb lépés is elég az egészséghez, állítja egy kutatás

Egy nemzetközi kutatás szerint a sok ülés pusztítja az egészséget, a gyaloglás viszont a mértékétől függően mérhetően évekkel képes meghosszabbítani az emberi életet.

Régóta hangoztatják, hogy napi tízezer lépés az a varázslatos szám, amelyre szüksége van egy embernek ahhoz, hogy fitt és egészséges maradjon. Azonban egy új tanulmány szerint már ötezernél kevesebb lépés is elegendő lehet ahhoz, hogy egészségügyi vonatkozásban haszonnal járjon – írja a BBC.

A lengyelországi Lodzi Orvosi Egyetemnek és az amerikai Johns Hopkins Egyetem Orvostudományi Karának a közös globális kutatása ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy a mindennapos gyaloglás nemre és életkorra való tekintet nélkül minden ember számára hasznos, függetlenül attól, hogy a világ melyik részén is él valaki.

A világszerte több mint 226 ezer ember részvételével elvégzett kutatás arra az eredményre jutott, hogy már

napi négyezer lépés elegendő ahhoz, hogy csökkentse a bármilyen okból bekövetkező idő előtti halál kockázatát.

A kutatásról beszámoló tanulmány szerint valamivel több, mint 2300 napi lépés az már minimális védelmet biztosít a szív és az erek számára. Az is kiderült a felmérésből, hogy minél több lépést tesz meg valaki, annak annál több pozitív egészségügyi következménye lesz.

A kutatók azt állítják, hogy a négyezres és a 20 ezres lépésszámok között minden egyes ezer lépés 15 százalékkal csökkenti a korai halálozás kockázatát a 60 év alattiak körében.

A gyaloglás egészségre gyakorolt hatását felmérő kutatási eredmény kapcsán a BBC felidézi, hogy az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az elégtelen fizikai aktivitás évente 3,2 millió halálesetért felelős.

A testmozgás hiánya azonban a legegyszerűbb, hétköznapi tevékenységekkel is pótolható. Fontos lehet ebben a pótló szerepben a különösebb testmozgás nélküli termogenezis, más néven a Neat.

"Ezek lehetnek az olyan feladatok, mint az állás, a bevásárló szatyor cipelése, a padlómosás, a teregetés, a telefonbeszélgetés közbeni járkálás – mindazok az apróságok, amelyek aktívabbá tesznek bennünket, és segítenek hatékonyabban kalóriákat égetni" - mondta el Honey Fine, a Barry's nemzetközi fitneszcég személyi edzője és oktatója.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×