eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Idén 248 ezer rászorulónak adtak ételt az élelmiszermentők

Az Magyar Élelmiszerbank Egyesület nem csak a nehéz sorsú embereknek jelent segítséget, mert a természetet is védik a pazarlás környezetromboló hatásaitól.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 4,7 millió kiló lejárathoz közeli és csomagolási hibás árut mentett meg és adományozott nélkülözőknek 2023 első felében – írja a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közleményében.

Az év első felében ezzel 248 ezer rászoruló részesült azokból az élelmiszercsomagokból, amiket forgalomba már nem kerülő, de fogyasztásra még tökéletesen alkalmas élelmiszerekből állítottak össze. "Míg az élelmiszerek drágulása miatt egyre többen állnak sorba a mentett élelmiszercsomagokért, a kereskedőktől elhozható felesleg érezhetően csökkenni kezdett" – Nagygyörgy András, az Egyesület külső kapcsolatok igazgatója. Hozzátette: bár a boltok óvatosabbá váltak a rendeléseikkel, és jobban megfontolták, hogy a maradékot az utolsó pillanatig akciózva a polcon tartsák, mégis növelni tudták az adományaikat.

A 2005-ben létrejött Élelmiszerbank különleges mérföldkövet is átlépett idén:

mára több mint 100 millió kiló élelmiszert mentettek és adományoztak jó célra az országban.

Az élelmiszermentést továbbra is nonprofit alapon, főként önkéntesmunkára és magánemberek pénzadományaira támaszkodva végzik. Az utóbbi években az országban egyre több család szorul segítségre: a koronavírus számos édesapát és édesanyát tragikusan korán elszakított a párjuk és a gyermekeik mellől. Sokakat az elmúlt másfél év inflációs hullámai sodort végképp kilátástalan helyzetbe.

A növekvő nehézségeket látva, az Egyesület fokozta tempót: az önkénteseik már 728 áruházat keresnek fel naponta, hogy átvegyék a megmaradt pékárut, zöldséget és gyümölcsöt. Közben 68 gyártó és kereskedő ajánlott fel nagyobb készleteket tartós élelmiszerekből, illetve hűtést igénylő friss árukból. Az év első felében százezres nagyságrendben adományoztak horpadt csomagolású zöldségkonzerveket, hibás címkéjű instant tésztákat, de lekvárból is mentettek 24 tonnát, gombából 22 tonnát, míg az ünnepek után 90 200 darab csokimikulást gyűjtöttek és osztottak rászoruló gyerekek számára.

A természet is jól jár

A közleményben azt írják, "az élelmiszerpazarlás bolygónk egyik legbrutálisabb környezetkárosító jelensége". Az ENSZ kutatásai szerint a megtermelt, de el nem fogyasztott élelmiszerek felelősek a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok 10 százalékáért. Ha egy étel a hulladéklerakóban végzi, a lebomlásakor metán szabadul fel, ami 25-ször mérgezőbb hatású a szén-dioxidnál. Ráadásul a kidobással az élelmiszer előállításába és feldolgozásába fektetett erőforrások is kárba vesznek, mint például a termőföld, az öntözővíz, a csomagolóanyagok, az üzemanyag és az emberi munka. Az Élelmiszerbank önkéntesei ezeket a kidobásra ítélt élelmiszereket gyűjtik, és ezzel egyúttal a környezetet is óvják.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×