eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Fotó: Facebook/Bardóczi Sándor

A tarvágás után újra fák zöldellnek és virulnak a Semmelweis utcában

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze Facebook-posztjában ásott a probléma négy évvel ezelőtti gyökeréig, és mutatta be, hogy az akkor teljesen fátlanított utca újra zöldel.

A fővárosi főtájépítész posztja elején alaposan végigveszi, mi indokolta 2018 februárjában a budapesti Belvárosban található Semmelweis utca összes fájának kivágást.

„A Semmelweis utcai fák kivágásnak végső oka az utca teljes burkolatcseréje, és az utca újrafelosztása voltak, amelynek során szélesebb gyalogos felület, a korábbi mindenütt 45 fokos parkolás helyett zömében párhuzamos parkolás és szűkebb közúti keresztmetszet alakult ki, a járdán és a parkolósávban aszfalt helyett terméskő térburkolattal. Ennek mellékhatása volt, hogy magát az útburkolatot az alapozásával együtt 70 cm mélységben eltávolították, szegélyekkel együtt, s a felszíni vízelvezetést is átépítették” – írja.

Az utca észak–déli tájolása miatt csak dél körül jutott napfényhez az utca, így a fák befelé nőttek és dőltek, amit addig tehettek meg, amíg el nem vágták a felújítás miatt sok gyökerüket, onnantól nem tudtak ellensúlyozni, „siralmas állapotban voltak”, így indokolt volt a kivágás, igaz, később megjegyzi az irtást kísérő felháborodás kapcsán, hogy közvélemény nyomása nagyobb odafigyelést tud kikényszeríteni.

„Egy új fafaj, az oszlopos korai juhar (Acer platanoides 'Cleveland') került a helyükre és a fahely kialakításban is minőségi változás történt. A korábbi aszfaltot a vizet jobban áteresztő térkő, az alig 1 m2-es fahelyet előírás szerinti 2,25 m2 alapterületű faveremrács, a teljes berendezési sávban burkolat alatti talajcsere tette a növények számára élhetőbbé.

A beültetett fák pedig nem sokáig ücsörögtek a babérjaikon, hamar legyőzték az ültetési sokkot és gyors fejlődésnek indultak”

– áll a posztban.

Bardóczi Sándor azzal zárja posztját, hogy „nem kell mindig farkast kiáltani minden fasor cserénél, ha egyébként a rossz állapot azt indokolja és a fa helyére fa kerül, jobb körülmények közé”.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×