INFORÁDIÓ
2022. június 27. hétfő
László

szennyezés

halálozás

elemzés

Minden hatodik halálozásért a szennyezés a felelős

Minden hatodik halálozásért a szennyezés a felelős

Infostart

A levegő, a talaj és a vizek szennyezettsége az emberiség és a bolygó egészségét is veszélybe sodorja.

Évi kilencmillió embert öl meg a föld szennyezettsége, derül ki egy friss elemzésből - ez azt is jelenti, hogy minden hatodik halálesetért ez a tényező felel világszerte, írja a The Guardian.

A mérgező levegő, valamint a szennyezett víz és talaj így egzisztenciális veszélyt jelent az emberi egészség mellett a bolygó egészségére, valamint veszélyezteti a modern társadalmak fenntarthatóságát, állapította meg a felülvizsgálat.

Hatalmas költség minden egyes percben

A kilencmilliós szám azt jelenti, hogy a szennyezés miatt bekövetkezett halálozások száma mellett elenyészik a közúti balesetben, HIV-ben, maláriában, tuberkulózisban, drogtúladagolásban vagy alkoholizmus miatt elhunytak száma. Ezeknek a halálozásoknak a gazdaságra gyakorolt hatása

percenként 9 millió dollárt jelent.

A szennyezés hatásáról készített első, 2017-es elemzés óta nem változott a hatás, melyet az bolygónkra és életünkre gyakorol: azóta 45 millió ember halt el következményei miatt. A szennyezés megelőzésével nem foglalkoznak megfelelő mértékben, 2015 óta csak minimális mértékben nőtt az erre a célra fordított összeg.

Az előző elemzés óta 7 százalékal, 2000 óta pedig 66 százalékal nőtt a szennyezett levegő és vegyi anyagok okozta halálozások száma, ami a fosszilis tüzelőanyagok égetésének, a növekvő népességszámnak és a tervezetlen urbanizációnak tudható be. Ezt a növekedést valamelyest ellensúlyozta az, hogy javult a helyzet kórokozókkal szennyezett víz, rossz higiéniai körülmények és főzésből származó beltéri füst terén.

A klímaváltozás ellen is tesz az, aki csökkenti a szennyezést

A kutatók szerint a szennyezés, az éghajlati válság, valamint az élővilág és a természet pusztulása korunk legfontosabb környezeti problémái közé tartoznak. A kérdések szorosan összefüggnek egymással, az egyes problémák megoldása a többiek javát is szolgálja.

"Még mindig a szennyezés jelenti a legnagyobb fenyegetést az ember és a bolygó egészségére.

A környezetszennyezés megelőzése az éghajlatváltozás lassítását is lehetővé teszi, ami kettős előny a bolygó egészsége szempontjából.

Jelentésünk a fosszilis tüzelőanyagokról a tiszta, megújuló energiaforrásokra való tömeges és gyors átállásra szólít fel" – mondta Philip Landrigan professzor, az amerikai Boston College munkatársa, az elemzés egyik vezető szerzője.

Richard Fuller, egy másik vezető szerző szerint eddig 11 nemzeti kormánynak mutattak be cselekvési terveket: az érintett miniszterek elképedtek, hogy a szennyezés milyen nagy hatással van az országukra. Szerinte a szennyezés mérése és nyilvánosságra hozatala szintén ösztönzi a változást.

A légszennyezés jelenti a legnagyobb problémát

A Lancetben publikált kutatás arra is rávilágít, hogy a levegő szennyezése okozza a legdrámaibb hatásokat: a 9 millió haláleset közel 75 százalékálért felel. Mérgező vegyi anyagok 1,8 millió ember halálát okozták, köztük 900 ezer esetben ólomszennyezés volt a kiváltó ok, ami több, mint a HIV/AIDS okozta halálozás. A kémiai szennyező anyagok okozta halálesetek száma valószínűleg alulbecsült, mivel a 350 ezer, a világon felhasznált szintetikus vegyi anyagnak csak egy kis részét vizsgálták mgfelelő mélységben.

A környezetszennyezés okozta halálesetek több mint 90 százaléka alacsony és közepes jövedelmű országokban, köztük Indiában és Nigériában következik be.

A kutatók szerint míg a magas jövedelmű országok, például az Egyesült Államok és az EU-tagállamok a szennyezés legrosszabb formáit kordában tartották, addig a kevésbé gazdag országok közül csak kevesen voltak képesek ezt prioritássá tenni.

A szennyezés ráadásul a széllel vagy az élelmiszerexportban szállított, szennyezett élelmiszerekkel átlépti a nemzetközi határokat.

"Ha mindenkit biztonságban akarunk tudni, segítenünk kell azoknak az országoknak, amelyeknek ilyen problémái vannak, hogy a szennyezést a forrásnál állítsák meg" - mondta Fuller.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

Vlagyimir Putyin elutazik

Az orosz elnök a jövő héten Tádzsikisztánba és Türkmenisztánba látogatva az ukrajnai háború...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018