eur:
394.84
usd:
371.42
bux:
66081.67
2024. április 16. kedd Csongor
Female pulmonologist or oncologist holding chest X-ray scan, inspecting COVID-19 patient lungs, wearing PPE uniform,Coronavirus acute respiratory virus disease infection causing breathing problems
Nyitókép: Plyushkin/Getty Images

Rákbetegek helyzete: felkiáltójelnek kellene kigyulladnia, hogy gond van

A lettországi Rigában rendezték meg az Onkológiai Betegszervezetek Európai Kongresszusát, amelynek témája az „Egyenlőség a rák legyőzésében” volt – számolt be az InfoRádiónak a Betegszervezetek Magyarországi Szövetségének elnöke.

Az Európai Bizottság nemrégiben elindított rákellenes terv kezdeményezése (Beating Cancer Plan) fontos előzménye volt a kongresszusnak is – mondta Koltai Tünde, aki szerint nagyon jó, ha a politika, a gazdaság, és akár az egész Európai Unió közösen kíván harcolni a rák ellen, ugyanakkor egy politikusnak, egy gazdasági szakembernek – meglátása szerint – kisebb a rálátása arra, hogy mivel is jár a valóságban egy rákbeteg gondozása, illetve az élet a betegséggel. Éppen ezért a konferencia elsődleges célját a másik oldal problémafelvetése, illetve a nehézségek vizsgálata adta.

A Betegszervezetek Magyarországi Szövetségének elnöke egyetértett azzal, hogy a fő problémát az adja, hogy

a rák diagnózisában, az innovatív gyógyszerekhez való hozzáférésben egyenlőtlenségek tapasztalhatók az Európai Unión belül.

Különbségek vannak az egyes tagállamok egészségügyi rendszereinek fejlettségében, finanszírozásában, az állami költségvetésekben az egészségügyre fordított összegek nagyságrendjében és százalékában, így aztán az ellátás minőségében és elérhetőségében, valamint a betegek életminőségére gyakorolt hatásában – sorolta a szakértő, hozzátéve: ráadásu sok esetben egy adott országon belül is tapasztalhatók a területi különbségek. Megjegyezte, Magyarországon is rengeteg olyan település van, ahol körzeti orvos sincs évek óta. „El lehet képzelni, hogy milyen a hozzájutása a megfelelő innovatív kezeléshez egy ott élő rákbetegnek, ha egyáltalán eljut a diagnózisig” – mutatott rá.

Koltai Tünde szerint rémisztő, hogy hogy míg Ausztriában százezer lakosból 234-en halnak meg rákos megbetegedésben, addig Magyarországon 336-an.

„Egy felkiáltójelnek kellene kigyulladnia mindenkinek az agyában, hogy valami gond lehet a nép egészségügyi állapotával,

és ehhez kapcsolódóan az egészségügyi ellátások minőségével, elérhetőségével, nem beszélve a innovációról és a 21. század eredményeiről” – emelte ki a Betegszervezetek Magyarországi Szövetségének elnöke.

Koltai Tünde fontosnak tartaná, hogy a nemzetek kormányai, a döntéshozók már az előkészítési folyamatokba is bevonják az onkológiai betegeket képviselő szervezeteket, emellett nyilván az sem mellékes, hogy milyen az egészségügy finanszírozása.

„Magyarországon pillanatnyilag nem egészségügy van, hanem betegségügy,

tehát akkor kezdenek el valakivel foglalkozni, amikor már valamilyen baja van" – mondta. Vagyis nagy hiányát érzi a megelőzésnek, a prevenciónak a népegészségügyben, de valamennyiünk gondolkodásában is, kezdve az utca emberétől, aki esetleg nem él olyan egészséges életet, amikor szűrővizsgálatra kap behívót nem megy el. De hasonlóan problémásnak nevezte a levegőszennyezettséget és környezeti ártalmakat, ami viszont már közös felelőssége az iparnak, a kereskedelemnek és az embereknek egyaránt. „Ezekben azért mi sokkal hátrébb vagyunk, az öntudatban és a szolidaritásban, mint Európa boldogabbik része” – fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Egyre durvább, ami az OTP-vel történik

Egyre durvább, ami az OTP-vel történik

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hazai blue chipek közül az OTP teljesít a legrosszabban, a Magyar Telekom árfolyama azonban emelkedik, miután célár-emelés érkezett a részvényre. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×