eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: pixabay

Gyorsan függőséget okozhat egy gyakran használt készítmény

A recept nélkül kapható orrcseppeket és -spray-ket legfeljebb egy hétig, naponta maximum 3-4 alkalommal szabad használni - figyelmeztet egy orvos.

Állandó orrdugulás, gyakori orrvérzés, irritált nyálkahártya: ezeket a tüneteket a vény nélkül kapható orrspray-k túlzásba vitt használata is okozhatja. A Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa szerint a függőség gyermek- és felnőttkorban is kialakulhat.

A gyógyszertárakban kapható, vény nélküli szereket általában legfeljebb egy hétig, naponta 3-4 alkalommal szabad alkalmazni. A gyógyulási idő után pedig abba kell hagyni, mert utána már az orrcseppek túlzott használatának mellékhatásait kezeljük, ami az ellenkező hatást fejti ki. Ahogy a szer hatása elmúlik, az orrnyálkahártya visszanyeri természetes véráramlását, a vérerek újból kitágulnak, ezáltal a vérellátás fokozódik, és az orrnyálkahártya a korábbinál még jobban megduzzad. Ilyenkor egyre gyakrabban és nagyobb adagokban kell használni az orrcseppeket és az orrspray-ket annak érdekében, hogy az orrdugulás megszűnjön, szélsőséges esetekben akár óránként, akkor is, amikor a beteg már egyébként gyógyult - olvasható a Semmelwei Egyetem oldalán.

Orrcseppfüggőség esetén feltétlenül fül-orr-gégész szakorvoshoz kell fordulni, hogy az anatómiai elváltozásokat és a különböző betegségeket, ki lehessen zárni. Az orrsövényferdülés, a krónikus orrmelléküreg-gyulladás, az orrpolip, vagy ritkán daganatok ugyanis okozhatnak olyan megfázáshoz hasonló tüneteket, amikor az érintettek orvosi vizsgálat nélkül nyúlnak a patikában, recept nélkül kapható szerekhez. Orrcseppfüggőség kialakulhat allergiás betegeknél is.

Az allergiás eredetű orrtünetek kezelésére az érösszehúzó hatású orrcseppek és orrspray-k nem alkalmasak;

helyettük szteroid tartalmú-, illetve antihisztamin tartalmú orrspray-k használata szükséges

– mondta Fent Zoltán adjunktus.

Egy esetben javasolják a szakorvosok a recept nélkül elérhető készítmények egy-két napos használatát: ha valakinek súlyos allergiás tünetei vannak, és a bedugult orrtól a szteroidos gyógyszer nem jut be az orrüregbe, ami így nem tudja kifejteni jótékony hatását.

Minél hosszabb ideig használja valaki ezeket a szereket, annál nehezebben tud visszaállni a nyálkahártya önszabályozó mechanizmusa.

Fent Zoltán felhívta a figyelmet, hogy nagy számban jelentkeznek a betegek ezzel a problémával a fül-orr-gégészeti szakrendeléseken. Ha az orrcseppfüggőség hátterében náthás megbetegedés áll, úgy nazális szteroid készítményekkel egy-két hét alatt le lehet szoktatni a pácienseket a szerhasználatról. Azonban arra senki ne számítson, hogy néhány nap alatt teljesen kidugul az orra és jól lesz, hiszen itt sokszor több hónapja fennálló függőséget kell megszüntetni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×