eur:
410.99
usd:
394.4
bux:
0
2024. december 26. csütörtök István

Dining Guide – Jammertal Arcok – Hlatky-Schlichter Hubert: „A séf tényleg nem rocksztár!"

„Határozott célom, hogy a Babelben szakítsunk a régimódi, diktátor jellegű séfek vezette konyhával, és tévés celebséfet sem szeretnék a csapatomban, aki idő hiányában valójában részt sem vesz az étterem mindennapi életében." Hlatky-Schlichter Hubert a Dining Guide-nak nyilatkozott.

A Babel étterem tulajdonosa emel a téten, és egy Michelin-csillagos éttermébe egy két Michelin-csillagot elért svéd szakembert hív meg Budapestre úgynevezett konzuláns séf pozícióra. A Babel egyúttal egy merőben új szervezeti struktúrával éled újjá. Miért nem gondolkodnak a régi konyhai hierarchiában? Milyen konyhára számíthatnak a vendégek a magyar és nemzetközi csapattagok munkája nyomán? Mikor nyit újra az étterem? A Babel átalakításáról és szintlépéséről készített interjút a Dining Guide.

Hlatky-Schlichter Hubert az egyik legismertebb arc a magyar éttermi világban. Több hely tulajdonosa, ismert véleményformáló személyiség. Michelin-csillagos éttermét, a Babelt közel kétéves szünet után nyitja meg újra, 2020 tavaszán, a járvány magyarországi kezdetekor ugyanis az összes többi csillagos étteremmel együtt bezárta. Lényeges fordulat volt a Babel életében Veres István 2020 nyári felmondása, ugyanis a székely származású ifjú séf ideje alatt szerezte meg csillagát az étterem.

A nagylelkű nemzetközi ítészek és a Babel Michelin-csillagának sorsa

Nagy kérdés volt, hogy a Michelin Guide 2021-es frissítésekor a tavaly március óta zárva tartó Babel megtarthatja-e Michelin-csillagát. A kalauz ítészei nagylelkűek voltak, ugyanis a Costest – Magyarország legrégebb óta csillagos éttermét – és a Babelt is csillagosként jegyzi a budapesti éttermeket ajánló kiadvány.

Hlatky-Schlichter Hubert korábban a Dining Guide-nak elmondta, hogy Veres István felmondása óta élt az a terv a fejében, hogy egy még magasabb presztízsű szakemberrel hívja életre újra a Babelt. Kiválasztottját egy skandináv gasztrotúrán fedezte fel: Daniel Berlin két Michelin-csillagos éttermében, a Daniel Berlin Krogban tett látogatása volt a meghatározó esemény, amikor is elhatározta, hogy a svéd séffel szeretne együtt dolgozni.

„Ez nem egy Daniel Berlin étterem lesz – a Babel marad a Babel"

Adódik a kérdés, hogy mennyire hagy nyomot az észak-európai konyhafőnök konzuláns séf pozíciója. Erről így nyilatkozott Hlatky-Schlichter Hubert a Dining Guide-nak: „Hozzám fog kötődni, az én szakmai irányításom alatt fog működni.

Daniel Berlin nem a svéd konyhát, hanem a világszínvonalat hozza a Babelbe. Ő kétség nélkül egy világklasszis séf, a nemzetközi szakma egésze elismeri.

Már régóta gondolkodtam azon, miként tudom egy magasabb sztenderdnek megfeleltetni az éttermet, és ezt a – számomra rendkívül lelkesítő és inspiráló – utat találtam hozzá."

A teljes interjú elolvasható a Dining Guide – Jammertal Arcok rovatában.

Ez a cikk a Dining Guide-dal együttműködésben készült.

Címlapról ajánljuk
Cserhalmi György: „Nem vagyok hajlandó rosszul lenni!”

Cserhalmi György: „Nem vagyok hajlandó rosszul lenni!”

A magyar színház- és filmművészet megkerülhetetlen alakja, és bár mostanában csak ritkán tűnik fel a vásznon, de mégis jelen van. Azt mondja, akik kíváncsiak rá, megtalálják, de tanítani nem akar, csak beszélgetni. Cserhalmi György szerint egy időtálló alkotás és a szakmai párbeszéd legfőbb építőköve egyaránt a kölcsönös bizalom. Úgy véli, a színművészeknek a színház az anyukájuk, a film pedig a mostoha papájuk, aki „hol kedves, hol nem”.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×