eur:
394.31
usd:
370.31
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Ismét elérhető a Facebook és a tulajdonában lévő platformok

Ez volt az óriásvállalat történetében a legnagyobb leállás. Zuhantak a részvényárfolyamok is.

Mint arról az Infostart is beszámolt, magyar idő szerint hétfőn fél hat körül kezdték jelenteni a kritikus problémát, az oldalak elérhetetlenné válását. Telefonokon nem töltődtek be a Facebook, a Messenger, a Whatsapp és az Instagram bejegyzései, üzenetei, számítógépeken a böngészőkben pedig "kiszolgáló nem található" hibaüzenet érkezett.

A leállásokat nyomon követő DownDetector honlap közlése szerint az első pár órában mintegy 14 millióan jelentették a platformokat szerte a világról, vagyis a probléma nem korlátozódott egy-egy országra, régióra vagy földrészre.

Ez volt az óriásvállalat történetében a legnagyobb leállás, mintegy hat órán át tartott, magyar idő szerint éjfél körül indultak újra a szolgáltatások. A vállalat arról is beszámolt, hogy a belső - az alkalmazottak által használt - rendszereik is összeomlottak.

Időközben a Twitter forgalma felpörgött, és ott sokan élcelődtek is ezen a hirtelen jött népszerűségen, valamint a Facebook leállásán.

A leállás okáról nem számoltak be, először csupán egy szűkszavú közlemény jelent meg a Twitteren (miután a cég domainje és saját blogja sem volt elérhető) arról, hogy tudnak a problémáról és dolgoznak annak elhárításán. Mike Schroepfer, a Facebook technológiai igazgatója pedig magyar idő szerint este tíz körül azt írta szintén a Twitterre: "Hálózati problémákkal küzdünk, a csapataink a lehető leggyorsabban igyekeznek megkeresni és megoldani a hibát."

Egy szakértő a Telexnek azt mondta, az a BGP-protokoll mehetett tönkre vélhetően egy konfigurációs hiba miatt, amely lényegében megmondja a routereknek, hogy merre kell keresniük az interneten a Facebook-szervereket.

A részvények néhány óra alatt több mint öt százalékkal estek, ami azt jelenti, hogy a Nasdaq-on jegyzett részvény árfolyama nagyjából 335 dollárról egészen 323 dollárig zuhant magyar idő szerint hétfő 22 óráig - írta este az Index. A cég egyébként eddig a legrosszabb napját 2020. október 20-án produkálta, akkor 6,3 százalékkal esett a Facebook értéke a tőzsdén.

Az esetre egyébként azután került sor, hogy Frances Haugen, a vállalat korábbi termékmenedzsere olyan belső dokumentumokkal látta el az amerikai sajtót, amelyek - állítása szerint - bizonyítják, hogy az amerikai cég tisztában van a termékei által okozott károkkal. Haugen azt állítja: a Facebook saját kutatása is azt mutatta, hogy a platform fokozza a gyűlöletet és a félretájékoztatást, fokozott polarizációhoz vezet, valamint hogy az Instagram kifejezetten károsíthatja a tizenéves lányok mentális egészségét.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×