eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: YouTube/MOJO STORY

Szmogtoronnyal küzdenek a légszennyezés ellen - videó

Csökkenteni szeretnék vele az évente több ezer ember idő előtti elhalálozását okozó légszennyezést Delhiben, India fővárosában.

A szállópor koncentrációja Újdelhi levegőjében rendszeresen hússzorosan lépi túl az egészséges értéket, különösen télen, amikor az indiai főváros mintegy 20 millió lakosát sűrű szürke füstköd fedi be.

A 25 méter magas torony tetején 40 hatalmas ventillátor másodpercenként ezer köbméter levegőt pumpál filtereken át, amivel felére csökkentik az egészségre káros szállópor mennyiségét egy négyzetkilométernyi körzetben.

A szmogtorony "kísérleti jelleggel kezdte meg működését. Elemezzük az adatokat, és ha hatékonynak bizonyul, még több tornyot építünk Delhi-szerte" - mondta Arvind Kezsrival főminiszter.

A torony kétmillió dollárba került, és a projekt bírálói úgy vélik, hogy jelentős számú torony építése hatalmas mennyiségű közpénzt emészt fel, amelyet inkább a szmog forrásainak a felszámolására kellene fordítani.

Indiában van a világ 15 legpiszkosabb levegőjű városa közül 14 az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint. A The Lancet című tudományos folyóiratban 2020-ban megjelent tanulmány szerint 1,67 millió halálozás volt köthető a dél-ázsiai országban a légszennyezéshez 2019-ben, 17 500 Újdelhiben.

2018-ban a kínai Hszianban egy még magasabb, 60 méteres szmogtornyot állítottak működésbe, de az ottani kísérletet eddig nem terjesztették át más városokra.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×