eur:
389.13
usd:
361.43
bux:
68128.34
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Meteor az égbolton az újudvari tévétorony közeléből fotózva 2021. augusztus 13-án éjjel. A Perseidák az egyik legismertebb, sűrű csillaghullást előidéző meteorraj. A raj sok apró porszemcséből áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek.
Nyitókép: MTI/Varga György

Ilyen látványt eredményeznek a sötét égen a Perseidák - fotók

Az év egyik leglátványosabb jelenségét figyelhetjük meg ezekben a napokban.

A Föld pályája minden év augusztusában keresztezi egy meteorraj pályáját - a látványos csillaghullást az okozza, ahogy a meteorrajról levált apró darabok a Föld légkörébe kerülve elégnek.

A hullócsillagok számának maximuma augusztus 12-13-ának éjjelén a leglátványosabb, de még legalább egy hétig utána is lehet látni hullócsillagokat.

Lehetőség szerint érdemes elhagyni a városok vonzáskörzetét, hogy kikerülve a "fényszennyezés" zónájából, minél sötétebb égboltot láthassunk és azon észrevehetők legyenek az elhúzó fénycsíkok.

Óránként mennyit?

A NASA egyébként Amerikára vonatkozóan összeállított három, államokra bontott térképet arra a kérdésre válaszolva, hogy egy nagyvárosból, egy település külvárosából és a településektől távolról (ez az Egyesült Államokban nagy távolságot is jelenthet, itthon leginkább a csillagoségbolt-rezervátumok állnak közel ehhez a mesterségesfény-mentességhez) óránként mennyi hullócsillagot lehet megfigyelni. Az átlagolt eredmény jól mutatja a nagyságrendeket:

  • nagyváros: 2
  • külváros: 8-9
  • messze a településektől: 40
Nógrádmegyer, 2021. augusztus 13.
Meteor az égbolton Nógrádmegyer közeléből fotózva 2021. augusztus 12-én éjjel. A Perseidák az egyik legismertebb, sűrű csillaghullást előidéző meteorraj. A raj sok apró porszemcséből áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek.
MTI/Komka Péter
Nógrádmegyer, 2021. augusztus 13. MTI/Komka Péter

Spruce Knob, 2021. augusztus 11.
A NASA által közreadott kép a Perseidák meteorrajról a Tejút közelében, Nugat-Virginia legmagasabb pontja, a Spruce Mountain hegygerinc 1482 méter magas Spruce Knob nevű csúcsa felett 2021. augusztus 11-én. A Perseidák az egyik legismertebb, sűrű csillaghullást előidéző meteorraj. A raj sok apró porszemcséből áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek.
MTI/EPA/NASA/Bill Ingals
A NASA által közreadott kép a Perseidák meteorrajról a Tejút közelében, Nugat-Virginia legmagasabb pontja, a Spruce Mountain hegygerinc 1482 méter magas Spruce Knob nevű csúcsa felett 2021. augusztus 11-én. MTI/EPA/NASA/Bill Ingals

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×