INFORÁDIÓ
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina, Pál

túlfogyasztás

tudatos vásárlók egyesülete

erőforrás

Forgalmi dugó Budapesten, a Hungária körúton 2017. november 27-én. A kínai miniszterelnök látogatása és a Kína-Kelet-Közép-Európa (KKE) csúcstalálkozó miatt forgalomkorlátozásokat vezettek be a fővárosban.

Már a dupláját fogyasztjuk annak, amit a Föld elbír

Infostart / InfoRádió - Virányi Zsolt

Idén bő fél év alatt használtuk el azt az erőforrást, amit egész évre be kellett volna osztanunk – mondta el az InfoRádiónak a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa. Hozzátette: újra a járvány előtti szinten pusztítjuk a Föld erőforrásait.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete az idei globális túllövés napja alkalmából átdolgozta 12 pontos szempontrendszerét, melyek mentén érdemes szervezni mindennapjainkat, ha fenntartható és környezettudatos életmódra váltanánk – mondta az InfoRádiónak Gulyás Emese, az egyesület munkatársa

„A túllövés napját egy brit szervezet számolja ki különböző statisztikák alapján. Elsősorban azt veszik figyelembe, hogy az emberiség életmódja milyen erőforrásokat igényel, milyen erőforrásoknak az elpusztulásához járul hozzá, azt számolják ki a különböző statisztikák alapján, hogy mennyire fogynak a Föld természeti javai” – mondta Gulyás Emese.

Idén július 29-ére esett a túlfogyasztás napja

– árulta el a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa

Aki tenni szeretne a túlfogyasztás ellen, annak a Tudatos Vásárlók Egyesülete összeállított 12 pontot, ami segíthet. A legfontosabbra felhívta a figyelmet Gulyás Emese, majd elmagyarázta visszacsapó hatás lényegét.

„Ha a fogyasztásunk szintjét nem csökkentjük – mondta –, akkor hiába van hatékonyságnövelés, tehát mondjuk energiatakarékosabbak az eszközök, ha sok eszközünk van, akkora környezeti előny eltűnik a túlfogyasztás által. A legfontosabb, hogy a kevesebb több és a hosszú távú, tartós megoldásokat kell választani, de azokból is mindig kevesebbet.”

Azaz ne csak a zöld és fenntartható fogyasztásban gondolkozunk, hanem kevesebbet is kell fogyasztanunk az élet minden területén – zárta gondolatait Gulyás Emese.

A National Geographic szerint

a globális túlfogyasztás napja 1970-ben még december 23-ra esett,

sőt 1997-ben is csak szeptember végére használtuk el az éves energiamennyiséget.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó hang

Már a dupláját fogyasztjuk annak, amit a Föld elbír
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018