eur:
393.88
usd:
369.22
bux:
65894.82
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Facebook/Országos Meteorológiai Szolgálat

Megzavarta a meteorológiai előrejelzéseket a szaharai por

A Szahara felől szinte minden évszakban érkezhet és érkezik is hozzánk por a magasban, a különbség abban van, mennyi és hogyan jut le belőle a felszínre.

Ezen helyzetek előrejelzése ma már rutin feladat, az EU által támogatott CAMS (Copernicus Atmosphere Monitoring Service) speciális térképei bárki számára elérhetők. "Igen ám, de ezek a térképek akkor készíthetők el, amikor az időjárás-előrejelző modellek már végeztek, tehát hiába derül ki, hogy nagy adag port kapunk a nyakunkba, erről a modellek már semmit sem tudnak. Emiatt fordult elő többször is, hogy

a por árnyékoló hatása miatt a valóságban alacsonyabb hőmérsékletek fordultak elő, mint az előrejelzésekben"

írta közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat, annak nyomán, hogy az Európai Középtávú Előrejelzési Központ (ECMWF) legfrissebb hírlevelében a tavaszi sivatagi poros helyzeteket vizsgálta.

Magyarázatként az OMSZ hozzáfűzte: az időjárásszámító algoritmusok egyelőre csak szezonális porkonccentráció-változást vesznek figyelembe (ennek főleg anyagi okai vannak), de az informatikai kapacitás növekedésével ez a jövőben változni fog, és tovább javulhatnak az előrejelzések.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×